Meci cu prelungiri in PSD pe subiectul Iorgovan. Senatorul PSD a acuzat, ieri, direct conducerea partidului ca a instrumentat un atac impotriva sa prin intermediul presei, prin publicarea unui material despre legaturile dintre cabinetul sau de avocatura si Omar Hayssam. Intre timp, Ion Iliescu s-a transformat intr-un veritabil avocat al lui Iorgovan.

„Nu s-a dat deloc intimplator drumul la acest material acum. S-a dat tocmai ca sa se contureze o imagine negativa despre Iorgovan. Toata manevra asta pleaca din partid, nu am nici cea mai mica indoiala ca in spate este conducerea partidului", a declarat ieri Iorgovan.

El s-a aratat indignat de publicarea in ziarul „Adevarul" a unui articol conform caruia senatorul PSD ar fi reprezentat in instanta trei dintre firmele sirianului Omar Hayssam, carora le-a cistigat dreptul de administrare a patru dintre pietele Capitalei.

„Chiar daca as fi incheiat un contract, desi nu l-am incheiat, ca avocat, cu firma lui Hayssam, nu poate sa fie acuzat un avocat ca a aparat o firma a lui Hayssam si sa fie conturata imaginea de vinovatie in conditiile in care lideri importanti in partid l-au hranit, l-au pastorit si l-au mosit", a spus Iorgovan.

De mentionat ca el afirmase, in urma cu doua zile, ca acei membri ai conducerii PSD care au fost si ministri, inclusiv Adrian Nastase, trebuie sa dea explicatii in legatura cu informatiile pe care le-ar fi putut primi de la serviciile secrete in legatura cu Omar Hayssam.

Reactia presedintelui PSD Mircea Geoana a fost plastica: el a dat de inteles ca Iorgovan foloseste Comisia de integritate morala a partidului, al carei vicepresedinte este, ca pe un „kalasnikov politic individual".

Iorgovan si-a numarat doi pumni in gura

Antonie Iorgovan a protestat si fata de aceste declaratii, acuzindu-i pe liderii PSD ca incearca sa ii puna „pumnul in gura".

„Ori isi vede conducerea executiva de ale ei, si se abtine Geoana si Nastase sa comenteze, pentru ca un comentariu de genul „Iorgovan este un electron sarit de pe orbita" (caracterizarea apartinindu-i lui Nastase - n.r.) , in conditiile in care Iorgovan este prim-vicepresedintele unei structuri in partid care, conform statutului, ar trebui sa-l ancheteze pe Adrian Nastase, asta inseamna un pic a

baga pumnul in gura. Cind mai apare si presedintele partidului a doua zi, spunind ca Iorgovan foloseste pozitia ca un fel de kalasnikov personal, inseamna al doilea pumn bagat in gura", a acuzat Iorgovan.

El a precizat ca isi va pune la dispozitia comisiei mandatul de prim-vicepresedinte pentru a vedea care este pozitia acesteia fata de tratarea cazului Hayssam si pentru a fi reconfirmat in functia de prim-vicepresedinte.

Sedinta Comisiei de Integritate Morala a PSD in care trebuia sa se discute, ieri, cazul Hayssam a fost insa aminata din cauza absentei majoritatii membrilor.

Nastase: „La el problema nu este cu gura"

Adrian Nastase s-a declarat, ieri, „extrem de uimit" de articolul din „Adevarul". El spune ca va trebui sa se decida daca „domnul Iorgovan este compatibil cu regulamentul si cu normele Comisiei de Integritate". Nastase i-a replicat: „Lui Iorgovan nici nu cred ca i se poate pune pumnul in gura, pentru ca la dinsul problema nu este cu gura". (Oana Dobre)

Iliescu, avocatul lui Iorgovan

Ion Iliescu a sarit ieri in apararea avocatului PSD Antonie Iorgovan. „Avocatul este judecatorul dracului, avocatura nu este o meserie a moralitatii, ci a interesului. E platit, pledeaza pentru client. Asta e logica si moralitatea in avocatura", a spus Iliescu. El sustine ca nu exista o legatura intre avocatul Antonie Iorgovan si omul politic.

„Eu il cred pe Iorgovan cind a spus ca nu l-a cunoscut personal (n.r. - pe Omar Hayssam)", l-a creditat Iliescu pe avocatul pesedist. Tatucul partidului i-a criticat aspru pe liderii PSD Adrian Nastase si Mircea Geoana pentru ca l-au atacat pe Iorgovan. „Aceste replici ca sa-l descurajeze pe un om care vine si ridica niste probleme mi se par incorecte si imorale", a punctat Iliescu.