Majoritatea contractelor de leasing sunt incheiate pe o perioada de trei ani, dar ponderea contractelor cu o maturitate de patru si cinci ani a crescut fata de anii anteriori, a declarat pentru Mediafax presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Coca Constantinescu.

Cresterea perioadei de finantare este sustinuta de optiunea clientilor de a face fata unui efort financiar lunar mai mic, chiar daca intregul cost al leasingului se majoreaza, a precizat Constantinescu. Oficialul ASLR a adaugat ca durata contractelor de leasing trebuie corelata cu perioada de viata si amortizare a bunului.

"Modificarea legislatiei privind leasingul, in sensul pastrarii valorii reziduale de 20% doar pentru ratiuni fiscale, va conduce la o prelungire a perioadei de leasing", a completat Constantinescu. In opinia sa, la nivelul ASLR, doar companiile dealerilor auto isi permit sa finanteze autovehicule, prin credit furnizor, pe perioade mai mari de 4 ani.

La randul sau, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu, a afirmat ca durata contractelor de leasing este data in primul rand de natura bunului finantat. "O data cu dezvoltarea finantarii imobiliare, ponderea contractelor incheiate pe o perioada de peste cinci ani va creste", a declarat Ahciarliu.

La nivelul celor noua companii membre ALB, perioada dominanta a contractelor este 2-3 ani, respectiv 3-4 ani cu un procentaj similar, de 36%. Oficialul ALB a aratat ca din categoria bunurilor finantate pe o perioada de peste 5 ani fac parte imobilele, proiectele de investitii si echipamentele agricole, ale caror plata se face sezonier.

Din totalul finantarilor realizate de companiile membre ALB, 72% au vizat autovehiculele si 25% echipamentele industriale. Sectorului imobiliar i-a revenit un segment reprezentand 3% din piata.