O cheltuiala in reabilitare termica sau in noi solutii eficiente de alimentare cu energie se amortizeaza in patru ani. Dupa urmatorii sase, din reducerea facturilor cistigul este de 1,6 ori mai mare decit investitia initiala.

Un dolar investit in eficienta energetica aduce, intr-un an, o scadere a facturii cu 0,26 dolari, iar in 10 ani, cit inseamna durata de viata a echipamentelor energetice noi, cistigul de 2,6 dolari. Declaratia apartine lui Mihai Voronca, presedintele Fondului Roman pentru Eficienta Energiei (FREE).

Calculul inseamna o medie a reducerii facturilor a cinci consumatori care, cu bani de la FREE, si-au cumparat echipamente energetice mai performante.

Eficienta inseamna, de fapt, dimensionarea corecta a consumului, pe baza caruia se alege varianta optima a echipamentului energetic si sursa de combustibil. Dupa cum se stie, majoritatea instalatiilor de ardere din Romania au o vechime de peste 30 de ani, deci randamentul acestora este foarte scazut. Ca atare, si consumurile de combustibili sint mari si, ulterior, si facturile.

Creditare avantajoasa

FREE este alimentat cu 10 milioane de dolari de la Banca Mondiala. Din el se pot acorda credite avantajoase (5-7% dobinda pe an, perioada de gratie de pina la un an, varietate a garantiilor solicitate) societatilor comerciale, autoritatilor publice sau chiar asociatiilor de locatari care intentioneaza sa-si modernizeze echipamentele energetice, pe baza unor proiecte.

Conditia este ca proiectul sa nu depaseasca un milion de dolari, iar 50% din beneficiile obtinute sa rezulte din economia de energie. Marele avantaj este ca imprumutul este structurat in asa fel incit rambursarea lui se poate face doar din cistigul realizat prin scaderea facturii.

Solutie si pentru blocuri

Eficienta energetica poate insemna atit solutii de ardere inovatoare - o fabrica de ulei care isi asigura aburul dintr-un cazan care arde cojile semintelor de floarea-soarelui, compresoare cu un consum mai mic de energie, pentru o societate din industria constructoare de masini, sau introducerea de noi schimbatoare de caldura in punctele termice, pentru un distribuitor de energie termica.

Insa, potrivit lui Voronca, banii de la FREE pot fi accesati si de asociatiile de locatari. El spune ca au fost citeva astfel de solicitari, care mergeau de la reabilitarea termica a blocurilor (izolarea termica a peretilor, geamuri termoizolante, calorifere noi, termostate etc.) si pina la proiecte de inlocuire a centralei termice de scara.

Asociatiile pot garanta imprumut de la FREE atit cu imobilul, cit si cu echipamentul nou pe care doresc sa il achizitioneze. Mai mult, exista si posibilitatea ca studiul de fezabilitate al proiectului sa fie obtinut gratuit.