Google a devenit cea mai valoroasa companie media din intreaga lume, conform tranzactiilor din ultimele zile de pe Nasdaq, care i-au ridicat cota la 80 de miliarde de dolari. La zece luni de la listarea la bursa, Google si-a triplat valoarea, intrecind AOL (Time Warner), Disney, Viacom si Yahoo!.

Nasdaq, bursa de pe Wall Street, a decis ca, dupa tranzactiile din aceasta saptamina, Google este cea mai valoroasa companie media de pe planeta. In cursul zilei de miercuri, fiecare actiune a Google a ajuns sa fie cumparata cu un pret mediu de 295,32 dolari, ceea ce a ridicat valoarea totala a companiei la peste 80 de miliarde de dolari.

Specialistii de pe Wall Street au fost suprinsi de cresterea accelerata a valorii actiunilor, in conditiile in care compania a fost listata la bursa abia pe 19 august 2004, la o valoare nominala de aproximativ 85 de dolari.

Ascensiunea Google este cu atit mai surprinzatoate cu cit vinzarile de anul trecut ale companiei au fost de 3,2 miliarde de dolari, fata de cele 42 de miliarde inregistrate de compania aflata pe locul doi, Time Warner.

Aceasta se afla in declin de mai bine de un an, ceea ce-i face pe brokeri sa spuna ca achizitionarea Time Warner de catre AOL (America OnLine), cu 106 miliarde de dolari, acum cinci ani, nu a fost deloc o afacere profitabila.

Analistii financiari sint de parere ca interesul public in achizitionarea de actiuni Google este motivat de potentialul de crestere al companiei, nu de rezultatele financiare actuale. Desi ieri cotatiile au scazut la 283 de dolari, ei prognozeaza ca, in cursul acestui an, pretul unei actiuni Google va ajunge la 325-350 de dolari.

Cei sapte ani ai Google

Compania Google a fost fondata in septembrie 1998 de doi fosti studenti la Facultatea de informatica a Stanford University, Larry Page si Sergey Brin. Pagina a fost lansata si administrata din garajul unui prieten, dupa ce au reusit sa adune un milion de dolari de la familii, prieteni si sponsori.

Acum, desi au putin peste 30 de ani si sint amindoi multimilionari, se spune ca cei doi patroni ai Google continua sa traiasca relativ modest. In primele luni de functionare, Google era accesat de aproximativ 10.000 de ori pe zi, fata de cele peste 200 de milioane de accesari zilnice pe care le are astazi.

Specialistii finaciari spun ca, pentru a atinge apogeul dezvoltarii, Google trebuie sa duca la bun sfirsit cele doua proiecte pe care le are in testare: G-mail (serviciu de mail) si Froogle (cumparaturi on-line).