Greva ceferistilor costa 35 de miliarde lei pe zi, sustine Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor. Acesta a declarat ieri-dimineata, postului de radio Europa FM, ca prima zi de greva a provocat „pierderi de 25 miliarde lei la CFR Marfa, la care se adauga inca 10 miliarde lei la CFR Calatori". De marti, doua treimi din trenurile de marfa si de calatori si-au incetat circulatia.

Sindicalistii au respectat totusi legea, asigurind functionarea unei treimi din trenuri. Adica doar 413 trenuri personal, 18 accelerat, 24 de trenuri rapid si tot atitea internationale si 14 Intercity.

Daca greva va continua, pierderile CFR vor creste exponential de la o zi la alta. In prezent, oficialii companiei nu au o statistica oficiala privind pierderile provocate de greva. Insa se estimeaza ca in fiecare zi circa 150.000 de calatori nu pot ajunge cu trenul la destinatia dorita.

Daca luam in calcul un pret mediu al unui bilet de 150.000 lei, rezulta ca, din cauza opririi circulatiei trenurilor, compania CFR Calatori renunta la incasari de peste 22 miliarde lei in fiecare zi.

Clientii de la CFR Marfa mai asteapta citeva zile

La CFR Marfa, pierderile sint si mai greu de evaluat. Pentru ca pina acum clientii firmei nu s-au grabit sa anuleze contractele sau sa ceara despagubiri deoarece alternative la transportul feroviar nu prea exista.

Mai mult, inchirierea unui vagon trebuie anuntata cu cinci zile inainte, altfel se plateste taxa de urgenta, iar firmele care au incheiat deja contracte nu risca deocamdata sa piarda „rindul" la tren.

Pentru vagoanele deja incarcate, clientii CFR care se gindesc sa descarce marfa trebuie sa ia in calcul costurile suplimentare - atit cele de golire a vagoanelor, cit si pretul perceput de alt transportator. CFR Marfa este principalul transportator din Romania pentru carbune, petrol, materiale de constructii si minereuri de fier.

Reprezentantii companiei Petrom, cel mai mare distribuitor de combustibil din Romania, recunosc faptul ca au contracte incheiate cu CFR. Ei spun ca greva feroviarilor afecteaza activitatea de transport a petrolului. Insa pina acum Petrom n-a facut o evaluare clara a pierderilor.

Greva feroviarilor ameninta sa se extinda

Trei federatii sindicale feroviare ameninta ca vor intra in greva generala pe 17 iunie. Federatia Sindicatelor Feroviare din Ramura Miscare-Comercial, (35.000 de membri), Federatia „Drum de Fier" si USIFR Atlas au anuntat ieri ca vor declansa protestele in cazul in care guvernul nu va aproba rectificari la bugetul feroviarilor. „Avem o intilnire cu administratia pe data de 17 iunie.

Speram ca revendicarile noastre, care sint comune cu ale celorlalti colegi, sa fie satisfacute in totalitate. In caz contrar va fi iarasi greva la CFR", a spus Ion Molea, liderul Federatiei Sindicatelor din Ramura Miscare-Comercial.

Alianta Sindicatelor Transportatorilor din Romania (ASTR) si Federatia Sindicatelor Navigatorilor din Romania (FSNR) si-au exprimat ieri sustinerea fata de actiunea ceferistilor, considerind justificate cererile acestora.

Intre timp, actualii prostestatari sint decisi sa nu renunte la revendicarile lor. „Facem greva pina cind ne vor fi satisfacute toate cererile", a afirmat ieri Dumitru Dobre, liderul Federatiei Sindicale a Transportatorilor.

Dobre a spus ca protestatarii asteapta ca primul-ministru Tariceanu sa ia decizia de modificare a bugetului de venituri si cheltuieli al societatilor de cale ferata in asa fel incit sa se gaseasca bani pentru maririle salariale de 10,7% cerute de sindicalisti.

In Gara de Nord, oamenii isi recupereaza deja banii. Gara de Nord a fost pustie ieri, in a doua zi de greva. Putini calatori s-au incumetat sa mai bata drumul pina la gara.

„Cei pe care-i vedeti pe peron fie au venit sa-si incaseze contravaloarea biletelor pentru calatoriile neefectuate, fie au fost suficient de norocosi sa prinda un tren care mai circula", ne-a spus Doru Barbus, directorul Garii de Nord.

Acesta a declarat ca, in cursul primei zile de protest, peste 100 de calatori si-au luat banii inapoi pe bilete si ca se asteapta ca acelasi lucru sa se intimple pe tot parcursul grevei.

(Raluca Barbuneanu, Lidia Truica)