Potrivit proiectului privind normele de aplicare a Codului Fiscal, publicat, joi, pe site-ul Ministerului Finantelor, scapa de impozit dobinzile la depozitele in lei si la conturile curente mai mici decit rata dobinzii Bubor, anuntata de Banca Nationala pe 1 iunie - adica 6,71%.

O serie de banci au deja dobinzi sub acest nivel. Este vorba de Raiffaisen Bank, ABN Amro, ING, HVB, Volksbank si Unicredit, banci la care cistigul anual la depozitele persoanelor fizice variaza intre 5,5% si 6,5%.

Normele de aplicare a Codului Fiscal mai spun ca impozitul pe dobinzi va fi virat de banca la Fisc, contribuabilii nefiind obligati sa depuna declaratii fiscale pentru dobinzile incasate.

La bursa se taxeaza numai diferenta dintre costul de cumparare a actiunilor si pretul de vinzare. Daca o persoana detine mai multe actiuni la aceasi firma, cumparate la preturi diferite, costul de achizitie al unei actiuni va fi media ponderata a tuturor tranzactiilor prin care s-au cumparat actiuni la acea societate.

In privinta impozitelor pe case, obligatia virarii impozitelor revine notarilor, care isi vor putea deschide conturi la Trezoreria Statului pentru a plati mai usor impozitul.