„Daca «nu»-ul francez a dat o grea lovitura Constitusiei Europene, cel olandez a adus-o in coma", afirma comentatorii britanici. Opozitia conservatoare a declarat ca a sosit momentul ca guvernul sa declare tratatul mort, deoarece este clar ca Marea Britanie nu va mai tine un referendum asupra sa.

Premierul Tony Blair a declarat ca noua Constitutie era „un set perfect rezonabil de reguli pentru guvernarea Europei, dar ca in randurile populatiei Uniunii Europene are loc acum o alta dezbatere, ale carei teme sunt securitatea economica, locurile de munca, serviciile publice si reforma sociala intr-o era de globalizare, imigratia ilegala, crima organizata".

Tony Blair, care preia la 1 iulie presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, se confrunta cu o mare dilema. Tratatul noii Constitutii este rezultatul unor negocieri dure, un compromis intre sistemul economic mai „etatist" (francez, german etc) si cel anglo-saxon, mai liberal.

Or, francezii par sa fi respins tocmai elementul anglo-saxon al tratatului, care dupa parerea lor le primejduieste locurile de munca si sistemul de subventii si ajutoare sociale. Pe de alta parte insa, spre sasisfactia britanicilor, francezii si olandezii au votat impotriva unei Constitutii care ar fi inlesnit aparitia superstatului European „Statele Unite ale Europei".

Deci cetatenii a doua din cele sase state fondatoare ale Pietii Comune (cum s-a numit initial) s-au declarat implicit impotriva unei integrari mai stranse, dar in acelasi timp, se opun si largirii pe mai departe a Uniunii, deoarece, in perceptia lor, cu fiecare nou val de largire, preturile si somajul au crescut.

Marea Britanie doreste insa largirea Uniunii deoarece cu cat este aceasta mai mare, cu atat va fi mai greu transformarea ei intr-un superstat. Si tocmai de aceea Londra va consinua sa sprijine aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007. Mai problematica este situatia altor tari candidate si mai ales a Turciei.

In ciuda declaratiilor diplomatice ale liderilor Uniunii, s-a vazut clar in cursul referendumurilor din Franta si mai ales Olanda ca populatia se opune aderarii ei.

Liderii Uniunii Europene se intrunesc la Bruxelles la 16 iunie pentru a aduna cioburile Constitutiei si a evalua situatia nou creata.

Indiferent insa cu ce noi idei vor veni, ei nu vor mai putea evita acum marea intrebare: Ce doreste sa fie de fapt Uniunea Europeana? O organizasie strans integrata in care tarile membre isi cedeaza sau isi impart suveranitatea cu Bruxelles-ul sau o asociere mai laxa de natiuni?