Contactat de HotNews.ro, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a dat asigurari ca declaratiile cancelarului austriac, Wolfgang Schussel privind o posibila amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare, atat timp cat tara noastra isi va face temele.

"In primul rand, aceasta declaratie a cancelarului autriac nu este una politica, ci este o apreciere facuta in cadrul unei dezbateri din Parlamentul de la Viena, dedicata tratatului constitutional, in care au aparut si probleme legate de aspectele nationale ale Austriei.

In al doilea rand, nu a fost o apreciere transanta, asa cum a aparut in presa, ca domnul Schussel este convins ca Romania nu va adera, ci a fost o apreciere legata de faptul ca, in cazul in care Romania nu isi va indeplini obligatiile, asa cum este si normal, desigur, aderarea va fi amanata", a subliniat ministrul Dinga.

"Acest lucru este cunoscut, este natural ca el sa fie exprimat, pentru ca, daca Romania nu isi indeplineste obligatiile din calendar si la standardelele calitative stabilite, nu merita sa adere la UE in 2007, iar acest lucru noi il stim", a continuat Ene Dinga.

Singurul factor fundamental care va aduce Romania in 2007 este indeplinirilea punctuala, fara abatere, a angajamentelor convenite, iar Comisia Europeana este singura care va constata si va certifica aceasta indeplinire.

Astfel de declaratii nu pot influenta procesul de ratificare si nici nu pot inluenta Parlamentul European sa propuna amanarea aderarii - a conchis ministrul Integrarii Europene.