Care a fost reactia in Polonia la votul negasiv din Franta si Olanda?

In cazul Frantei, toata lumea a asteptat acest rezultat. Cred ca, in general, polonezii de rand nu sunt asa de interesati de aceasta problema. Dupa sondaje, totusi, daca va fi referendum in Polonia, majoritatea oamenilor voteaza pentru. Dar sa nu va inchipuiti ca aceasta Constitutie este cunoscuta aici in detalii.

Polonezii sunt destul de multumiti ca au intrat in UE, ceea ce a dus la cresterea exportului in directia tarilor Uniunii. De asemenea, agricultura a avut de castigat, prin acel ajutor structural financiar venit din partea UE. Apoi a aparut oportunitatea locurilor de munca in spatiul UE. In Marea Britanie si Irlanda au plecat multi polonezi la munca.

In general, polonezii sunt multumiti de faptul ca au intrat in aceasta comunitate care le garanteaza mai solid securitatea.

„Revolutia portocalie" din Ucraina a fost un eveniment foarte important, sustinut nu numai de guvern, dar si de societatea poloneza, Polonia jucand un rol foarte important in rezolvarea democratica a crizei de acolo. Or, Polonia a avut aceasta putere de actiune, printre altele si datorita faptului ca a reprezentat intr-un fel UE. Toate acestea fac ca polonezii in general sa fie pentru UE.

Iar Constitutia a fost prezentata de clasa politica ca un suport pentru ca integrarea sa fie aprofundata. Pentru noi, de exemplu, cea mai importanta este largirea in viitor a Uniunii cu Ucraina. Stim foarte bine ca nu va fi imediat, dar vrem sa deschidem aceasta perspectiva.

Exista o parte a societatii care se opune acestei Constitutii. Mai ales dreapta, chiar dreapta extremista, si acesti oameni sunt foarte multumiti ca francezii au respins Constitutia. Exista si o anumita raceala fata de francezi, care au fost orgoliosi si s-au prezentat ca europenii cei mai importanti si au dat lectii la toata lumea, la dreapta si la stanga. Iar acum tocmai ei au aparut drept cei mai putin europeni.

Care este cifra data de sondaje in cazul unui referendum pentru Constitutie?

Aproape 70% dintre polonezi sunt „pentru". Dar problema care se pune este daca Polonia va proceda la referendum sau alta forma de ratificare populara. Acum este o disputa politica aprinsa pe aceasta tema.