Solicitat sa detalieze pe fiecare domeniu mentionat in scrisoarea de avertizare, ministrul integrarii a declarat: "In ceea ce priveste coruptia se cere implementarea strategiei de lupta impotriva coruptiei prin exemple convingatoare de cazuri de mare coruptie; in domeniul Drepturilor de proprietate intelectula se cere intensificarea luptei impotriva pirateriei de soft;

In ce priveste Agricultura se cere implementarea sistemului IACS (de fotografiere a terenurilor agricole fara de care fermierii romani nu vor putea primi subventii), care este obligatoriu si unde suntem in intarziere, la domeniul Achizitiilor publice se cere asigurarea transparentei si explicatii in dosare controversate (de ex.EADS si Bechtel);

La capitolul Impozitare, implementarea unui sistem IT mai ales in ce priveste TVA-ul si in cele din urma Protectia Mediului unde avem probleme cu finantarea, dar unde e nevoie de rezultate concrete."

Ministrul a confirmat ca scrisoarea vizeaza sapte domenii intre care coruptia, concurenta, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, impozitarea si protectia mediului. "Scrisoarea semnaleaza potentialele de risc in ceea ce priveste aceste domenii vizate", a adaugat ministrul.

"Acesta este un mecanism uzual, de rutina pe care Comisia Europeana il foloseste pentru avertizare, un mecanism de colaborare menit sa ajute tarile in curs de aderarare".

Intrebat daca e vorba despre intarzieri semnalate la aceste domenii, ministrul integrarii europene a raspuns: "Nu doar in acest sens, dar si in acest sens. E vorba de o scrisoare venita nu pe filiere politice ci pe canale tehnice de la Directia de extindere a Comisiei Europene".

"Recomandarea generala este ca Guvernul Romaniei trebuie sa se concentraze pe implementare, prin care sa demonstreze ca angajamentele sunt respectate intr-un mod realist", a continuat Ene Dinga.