"Eu cred ca riscul de amanare cu un an (a aderarii Romaniei la UE) nu ar fi marit de alegerile anticipate", a declarat, vineri, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga (membru PD). "Daca exista un risc, exista si acum.

Noi speram sa nu existe si lucram in acest sens, dar daca se va hotari de catre presedinte si premier sa se realizeze alegeri anticipate, eu cred ca aparatul tehnic va continua sa-si indeplineasca atributiile", a mai spus ministrul.

In acest context, ministrul a argumentat: "Stabilitatea politica nu trebuie vazuta numai pe termen scurt, ci trebuie vazuta si pe termen mediu si lung.

Daca la nivelul acestei Coalitii exista un potential de instabilitate, pe care analistii politici il identifica, atunci acel potential de instabilitate mai bine sa fie eliminat mai devreme decat mai tarziu in sensul de cat mai departe de momentul aderarii.

Asa incat, un posibil, dar putin probabil proces de bulversare a procesului de pregatire a aderarii, sa poata fi netezita intr-o perioasa care sa ramana cat mai mare pana la data aderarii."

Ministrul Ene Dinga a facut aceste declaratii in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio Mix. Declaratiile lui au venit dupa ce realizatorul emisiunii i-a prezentat punctul de vedere al premierului Calin Popescu Tariceanu facut in cadrul aceleiasi emisiuni in 7 mai a.c.

Atunci premierul practic vorbea despre existenta pericolului amanarii integrarii Romaniei in UE daca se vor organiza anticipate in acest an: "As vrea sa va spun ca avem doua impedimente de ordin important. Unul este preponderent procedural.

Alegerile anticipate ca sa le demarezi dureaza aproximativ 90 de zile, timp in care Guvernul pierde initiativa legislativa, are o posibilitate extrem de limitata in a promova acte normative.

In al doilea rand, trebuie sa intelegeti foarte bine ca toata administratia ar sta cu ochii pe ceea ce ar insemna rezulatatul alegerilor si incepand cu toata functiile de sub cea de ministru ar intra intr-o postura de stand-by ca sa vada ce se va intampla la alageri.

Ca atare, tot ce inseamna procesul de integrare europeana, tot ce inseamna munca administrativa pe acest dosar unde am 11 conditii legate de Clauza de salvgardare, ar fi puse in pericol.

In loc sa avansam pe acest dosar al integrarii europene unde deja avem de recuperat foarte multe intarzieri, am acumula si m ai multe si in final Raportul de monitoriozare al Comisiei Europene din toamna ar putea sa fie unul negativ, lucru care ne-ar duce la amanarea integrarii cu inca un an".

"Ca atare, este foarte vizibil ca o astfel de decizie politica, importanta, fara indoiala, afecteaza intr-o masura categorica si as spune si catastrofala capacitatea administratiei de a avansa in ceea ce proveste respectarea angajamentelor asumate de Romania. Deci, pe scurt, uitam de aderare la 1 ianuarie 2007 si o punem la 1 ianuarie 2008", a concluzionat premierul.

Ene Dinga a mai declarat ca "Romania nu isi poate permite sa aiba un plan B si nici nu il are. Calendarul convenit cu UE este ferm, iar aceste angajamente sunt realizate la nivelul tehnocratiilor de la nivelul ministerelor si al agentiilor guvernamentale, tehnocratie care este independenta de schimbarile de la varful politic.

Intrebat daca e bine sau nu sa fie organizate alegeri anticipate, ministrul integrarii a raspuns: "Eu nu ma pronunt daca e bine sau nu sa fie alegeri anticipate, ci am facut doar o evaluare a impactului acestor alegeri asupra calendarului de aderare. Dupa parerea mea impactul nu prezinta un risc major".