Conferinta presedintilor din Parlamentul European a decis, in urma cu doua zile, la Strasbourg, ca observatorii romani si bulgari la lucrarile Parlamentului European vor fi invitati sa isi inceapa activitatea de la data de 26 septembrie 2005.

Aceasta data coincide cu prima zi a sesiunii plenare a Parlamentului European, care va avea loc la Strasbourg, in perioada 26-29 septembrie 2005, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman de Externe, transmite Mediafax.

Conform sursei citate, care saluta aceasta decizie, in zilele urmatoare se asteapta primirea scrisorilor de invitare din partea presedintelui Parlamentului European pentru desemnarea observatorilor romani.

Participarea observatorilor romani la activitatile Parlamentului European si ale grupurilor politice ale acestuia va constitui un exercitiu foarte util pentru conectarea Romaniei, ca viitor stat membru, la mecanismele de lucru ale Uniunii.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat, deja, algoritmul politic pentru stabilirea deputatilor si senatorilor care vor primi calitatea de observatori la Parlamentul European, repartizarea fiind realizata de Birourile Permanente ale celor doua Camere.

Conform acestui algoritm, dintre cei 35 de observatori romani din Parlamentul European, sase vor fi de la PNL, cinci de la PD, 12 de la PSD, cinci de la PRM, cate trei de la PC si UDMR si unul va reprezenta grupul minoritatilor nationale. UDMR i-a desemnat pe cei trei parlamentari care vor fi observatori in PE, acestia fiind senatorul Karoly Szabo si deputatii Kelemen Atilla si Konya Sandor.

Lista acestora va fi aprobata in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. La sfarsitul lunii iunie, parlamentarii romani vor participa la un stagiu de instruire sustinut de specialisti din Franta si Marea Britanie, a mai precizat Vacaroiu.