Criza medicamentelor compensate continua. Situatia e cu totul de neinteles, pentru ca Executivul a decis deja sa plateasca 10.000 de miliarde de lei din datoria statului fata de furnizorii de medicamente. Numai ca problema n-a fost rezolvata intre Ministerul Sanatatii si furnizorii de pastile. Cele doua parti ar fi trebuit sa semneze ieri un acord prin care criza compensatelor s-ar fi stins. Dar totul s-a impotmolit, inexplicabil, pe ultima suta de metri.

Cea mai mare criza a medicamentelor compensate din Romania ultimilor 15 ani ar fi trebuit sa se incheie ieri. Toata lumea astepta sa fie semnat un acord intre furnizorii de medicamente si Ministerul Sanatatii.

La discutii a participat si ministrul de resort, Mircea Cinteza. Dar dupa mai bine de trei ore de discutii in spatele usilor inchise a venit si "bomba" - acordul nu a fost semnat. Si asta in conditiile in care totul era pus la punct pana in cele mai mici amanunte.

Scenariul era ca statul sa plateasca acum 20% din datoria sa catre furnizori, iar restul banilor sa fie dati anul viitor.

Intalnirea de ieri a fost precedata de anuntul premierului Tariceanu, potrivit caruia autoritatile vor aloca Sanatatii, prin rectificare de buget, in cel mai scurt timp 10.000 de miliarde de lei, pentru a fi stinsa o parte a datoriilor statului in cazul medicamentelor compensate.

S-au intalnit sa aiba de unde pleca

Numai ca la romani nimic nu e sigur. Orice situatie aparent normala se poate da peste cap cand ti-e lumea mai draga. Asa a fost si ieri la Ministerul Sanatatii. Furnizorii de medicamente si ministrul Mircea Cinteza s-au intalnit la discutii. Cu usile inchise, fara presa. Nu se stie ce au discutat vreme de mai bine de trei ore.

Cert e ca au iesit de acolo asa cum au intrat, adica fara sa se fi inteles, fara sa fi semnat acordul prin care criza compensatelor ar fi fost stinsa. Nimeni nu a dat nici un fel de declaratie. Cei de la Ministerul Sanatatii n-au spus decat ca negocierile vor continua marti. Macar de nu s-ar discuta de-a lungul celor trei ceasuri rele!

Bonuri de ordine

In acest timp, se poate spune ca "Epoca Ceausescu" s-a intors in fata farmaciilor din toata tara. Peste tot sunt cozi interminabile pentru medicamentele compensate. Am aflat de la presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, ca numai 10% din farmaciile din Romania mai elibereaza acum compensate.

Restul farmaciilor si-au epuizat deja fondurile trimestriale sau pe tot anul. Lumea a ajuns sa stea la coada in fata farmaciilor si cate doua zile, ca sa apuce pastilele pe reteta compensata. Asa se intampla la Timisoara, de exemplu, in fata singurei farmacii din acest oras care mai elibereaza compensate.

Lumea intra in farmacie pe baza bonurilor de ordine, pentru ca e o coada organizata, ca inainte de 1989. Unii oameni au spus ca s-au asezat la coada de joi si au ajuns sa ia medicamentele abia vineri.