Ambasadorii de la Sofia ai statelor membre UE i-au oferit asigurari presedintelui bulgar Gheorghi Pirvanov ca nu vor fi modificate conditiile pentru aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, acestea fiind identice cu cele impuse statelor care au aderat anul trecut.

Mai mult decit atit, in cadrul unei intilniri dintre reprezentantii guvernului si parlamentului de la Viena, s-a luat in discutie ca procesul de aderare al Romaniei si Bulgariei sa nu fie „alterat" de problemele constitutionale ale UE.

Presedintele bulgar a avut ieri la Oresak, in centrul Bulgariei, o intrevedere neoficiala cu ambasadorii statelor din UE si ai celor din statele candidate la aderare. Referindu-se la scrisoarea de avertizare trimisa de Comisia Europeana Bulgariei, Pirvanov a declarat ca aceasta este o procedura care s-a aplicat si in cazul celor zece state care au aderat la UE in 2004.

El a subliniat ca scrisoarea, in care se cere Bulgariei sa liberalizeze piata serviciilor si sa intensifice reformele in domeniul legislatiei companiilor, agriculturii, mediului, justitiei si afacerilor interne, se bazeaza pe date valabile pentru sfirsitul lunii aprilie.

Cum soarta aderarii Bulgariei este strins legata de cea a tarii noastre, in cadrul intilnirii s-a subliniat faptul ca, pentru cele doua candidate la integrarea in UE, conditiile ramin aceleasi.

„Bulgarii si romanii nu trebuie pedepsiti"

Procesul de ratificare a Tratatului constitutional european nu trebuie legat de continuarea extinderii Uniunii Europene, iar „bulgarii, romanii si croatii nu trebuie pedepsiti" pentru actuala criza constitutionala din Uniune, a declarat cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, in fata liderilor grupurilor politice din parlamentul de la Viena, transmite agentia austriaca APA.

Aceeasi pozitie a sustinut-o si seful diplomatiei austriece, Ursula Plassnik, raspunzind opiniilor formulate de Partidul Social-Democrat de opozitie, potrivit carora in centrul dezbaterii europene ar trebui sa se afle temerile cetatenilor legate de somaj si scaderea nivelului de trai, iar nu problemele legate de promulgarea Tratatului constitutional european.

Declaratiile au fost prilejuite de o reuniune comuna a reprezentantilor guvernului si parlamentului de la Viena in pregatirea summitului UE care va avea loc la Bruxelles in zilele de 16 si 17 iunie.