Foarte putine locuinte din Capitala sunt asigurate, bucurestenii hotarand sa-si asigure casele numai dupa ce au avut probleme. "Oamenii se adreseaza societatilor de asigurari atunci cand au necazuri. In perioadele cand se vorbea despre un cutremur iminent, oamenii au facut cozi pentru a-si asigura locuintele", ne-a declarat Sorin Zaharescu, director Alliantz-Tiriac Asigurari Bucuresti.

In mod evident, cei care vor sa se puna la adapost de eventualele probleme sunt, in primul rand, proprietarii de case sau apartamente cu valoare ridicata. "In Bucuresti, cei care locuiesc in apartamente apeleaza mai putin la societatile in domeniu, cele mai multe locuinte asigurate sunt casele si vilele", ne-a precizat Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit estimarilor directorului Alliantz-Tiriac, peste 90% din vilele si apartamentele scumpe din Capitala au toate riscurile acoperite. Reprezentantii societatilor de asigurari spun ca oamenii nu sunt bine informati cu privire la nivelul sumelor pe care trebuie sa le plateasca anual atunci cand isi asigura casa.

Prima este stabilita in functie de valoarea locuintei si a bunurilor asigurate, precum si a riscurilor acoperite. Astfel, un apartament la bloc poate fi asigurat pentru o suma cuprinsa intre 30 si 100 euro/an, ce poate fi platita si in patru sau sase rate.

"La un calcul simplu, rezulta ca pentru o astfel de locuinta, proprietarul care s-a asigurat pentru absolut toate riscurile trebuie sa plateasca in fiecare zi in jur de 8.000 lei, ceea ce inseamna mai putin de o bere pe zi", a spus Sorin Zaharescu. De altfel, majoritatea clientilor opteaza pentru asigurari complete ale locuintei. "Tendinta este de a nu lasa nici un risc neacoperit.

Mai ales ca bancile solicita acest lucru pentru clientii lor care garanteaza cu locuinta atunci cand contracteaza un credit", ne-a declarat Catalin Tabacaru, reprezentantul societatii Omniasig Bucuresti.

Romanii se sperie de hoti, vecini si cutremur

In plus, in ultima perioada, cei care s-au decis sa incheie o polita prefera sa-si asigure si bunurile din locuinta impotriva distrugerilor, dar si a furturilor. "Clientii au la dispozitie si asigurarea de raspundere civila fata de terti pentru pagube produse in apartament/cladire.

In general, la aceasta polita apeleaza cei care locuiesc la bloc pentru a se asigura in cazul unei inundatii", ne-a precizat Catalin Stroe, reprezentantul Asirom Bucuresti. Daca unele companii ofera pachete care includ acoperirea mai multor riscuri, altele lasa la latitudinea clientului sa aleaga riscurile pentru care vrea sa se acopere.

Cele mai uzuale riscuri solicitate sunt incendiul, cutremurul, trasnetul, explozia, caderi de corpuri (de tipul aeronavelor), inundatiilor de la conducta, furtuna, grindina, dar si coliziune cu autovehicule (pentru case). Desi in ultima perioada tot mai multi bucuresteni si-au asigurat locuintele, marea majoritate a cladirilor din Capitala nu sunt asigurate.

La nivelul anului 2004, la Alliantz-Tiriac s-au asigurat 24.000 locuinte, iar la Asirom - 19.200, in Capitala fiind 112.039 cladiri de locuit, potrivit ultimului recensamant.