Anchetele SFin au demonstrat culpa in care se afla Stana Anghelescu, sefa cancelariei presedintelui Basescu, si sotul acesteia, Florin Anghelescu, producatorul si distribuitorul tigarilor Anghelescu. Cei doi isi vad insa mai departe de treaba, nestingheriti.

Inainte de instalarea regimului Basescu, inspectorii Garzii Financiare si ai ANAF aveau curajul de a constata afacerile necurate ale Anghelestilor, dar Parchetul a blocat anchetele. Acum, dupa ce conducerile Garzii si ale ANAF au fost schimbate, imperiul evazionist Anghelescu se poate extinde in nestire.

Dovada ca tigarile Anghelescu se vand la negru, in vazul lumii, chiar in punctul de desfacere din complexul comercial bucurestean Flora al firmei Delfinul Prod Com SRL, patronata de Anghelescu.

Tigari cu timbre de acum un an si trei luni

Joi, 2 iunie. Constatam ca la standul Delfinul Prod Com, tigarile Anghelescu fara filtru se vand cu 16.000 lei pachetul, iar cele cu filtru costa cu o mie mai mult.

Asta in conditiile in care numai acciza si taxele reprezinta 15.000 de lei din costul produsului. Cu alte cuvinte, ar parea ca Anghelescu Industry incaseaza 1.000 (o mie), respectiv 2.000 (doua mii) de lei pe un pachet de tigari.

Evident, acesti bani nu pot acoperi, intr-o tara cu o legislatie normala, costurile de productie si distributie, ca sa nu mai vorbim de profit. In Romania este insa posibila chiar si o asemenea aberatie: firma respectiva face stocuri de produse slab accizate si le vinde cand accizele cresc. In cazul firmei Anghelescu, stocurile ar trebui sa dateze din... februarie 2004.

Doar atunci se mai tipareau timbrele aplicate pe tigarile vandute acum sub marca Anghelescu.

Am cerut un cartus de Anghelescu si vanzatoarea ni l-a oferit amabila, dar s-a incruntat brusc cand am rugat sa ni se elibereze factura: „Factura primiti pentru marfa in valoare de cel putin doua milioane jumate!". La un alt stand, tigarile Anghelescu se vindeau cu 13.700, fara sa se elibereze nici un fel de document fiscal, indiferent de valoarea achizitiei.

Garda Financiara una zice si alta... fumeaza

Vineri, 3 iunie. In jurul orei 10.00, am fost primiti in audienta de dl Adrian Cucu, comisarul-sef al Garzii Financiare, caruia i-am semnalat cele constatate, solicitandu-i un control operativ (in aceeasi zi) in complexul Flora. Dl Cucu a admis ca e vorba de ilegalitati, dar ne-a comunicat, cu un oftat, ca nu poate interveni in ziua respectiva.

Motivul: controlul nu ar fi eficient decat in cazul deplasarii la fata locului a laboratorului mobil al Imprimeriei Nationale, pentru ca timbrele folosite la marcarea tigarilor sa poata fi testate instantaneu. „Fara laborator, degeaba mergem acolo. Deci astazi nu se poate. Vom merge saptamana viitoare, marti, cel tarziu miercuri", a promis seful Garzii.

Tot vineri, dupa vizita la dl Cucu, am dat o noua raita prin angroul Flora, cu mult inainte de inchiderea programului obisnuit de lucru. Eram hotarati sa cumparam tigari de 2,5 milioane de lei de la firma dlui Anghelescu, pentru a obtine factura. Insa, ce sa vezi!, cei de la standul Delfin Com Prod tocmai trageau obloanele.

Am cumparat tigari Anghelescu cu filtru, de la un alt stand, la pretul de 13.700 lei pachetul.

Luni, 7 iunie. Standul Delfinul din Flora s-a redeschis. Comandam tigari de peste 2,5 milioane de lei. Preturile cerute „la prima strigare" sunt aceleasi, dar cand cerem factura - surpriza: „Daca vreti factura, pretul se schimba!". Prin urmare, am achitat 21.000 de lei pentru Anghelescu fara filtru si 22.700 pentru Anghelescu cu filtru.

Marti, miercuri si joi nu s-a mai petrecut nici un eveniment. Controlul promis de comisarul-sef Adrian Cucu nu a avut loc. Ne-am interesat la Imprimeria Nationala daca a fost solicitat laboratorul mobil, iar raspunsul a fost negativ. Telefoanele contactelor noastre din Garda Financiara au ramas inchise.