Vestigiile celei mai vechi civilizatii din Europa, datind de mai bine de 7.000 de ani, au fost descoperite pe teritoriile mai multor state central-europene, relateaza cotidianul britanic „The Independent".

Ruinele a peste 150 de temple si monumente, ridicate intre 4.800 si 4.600 i.Hr., au fost localizate pe o arie cu o lungime de peste 600 km, pe teritoriile Germaniei, Cehiei, Slovaciei si Austriei.

Aceste constructii de mari dimensiuni au fost ridicate cu circa 2.000 de ani inaintea piramidelor din Egipt si a complexului megalitic Stonehenge, din sudul Angliei. Pina acum, cele mai vechi constructii complexe din piatra descoperite pe teritoriul Europei de nord-vest erau cele de la Knap of Howar, din Insulele Orkney (arhipelag britanic aflat la extremitatea nordica a Scotiei).

Cercetarile arheologice au inceput in urma cu mai bine de trei ani, de la unele fotografii facute de la mare inaltime, care indicau existenta sub pamint a unor ruine. Specialistii nu au reusit inca sa dea un nume acestei civilizatii.

Un popor profund religios. Ansamblul de temple circulare construite din lemn si lut a fost ridicat de un popor profund religios, descendenti ai nomazilor veniti din Cimpia Dunarii.

Una dintre cele mai remarcabile descoperiri a fost facuta in apropiere de orasul german Dresda, in localitatea Nickern, unde arheologii au scos la lumina vestigiile unui templu sofisticat, cu diametrul de 150 m, inconjurat de patru santuri, si numeroase statuete de ceramica reprezentind figuri umane si animale.

„Exista inca multe lucruri despre aceasta civilizatie pe care nu le intelegem, insa este cert ca umanitatea depasise de mult stadiul vinatului", a declarat John Robertson, antropolog la o universitate din Washington.

Aceste descoperiri vor revolutiona studierea Europei preistorice, dupa ce se crezuse pina acum ca arhitectura monumentala nu s-a dezvoltat decit mult mai tirziu, in Orientul Mijlociu, Mesopotamia si Egipt, apreciaza cotidianul britanic.