Cotidianul francez Liberation, care consacra numeroase pagini eliberarii ziaristei Florence Aubenas, a publicat un "jurnal de bord" al celor 157 de zile de captivitate a jurnalistei, in care este mentionata existenta unui intermediar-cheie, supranumit "Imprecatorul" (cel care profereaza injurii), implicat si in cazul ostaticilor romani.

Publicatia insista si asupra rolului jucat de anturajul lui Didier Julia, deputat francez al formatiunii Uniunea pentru o Miscare Populara, formatiunea majoritara in parlamentul francez.

Potrivit acestui jurnal de bord, tinut pe parcursul celor cinci luni de celula creata de Liberation, "Imprecatorul" se dovedeste a fi unul din primii care au avut contacte cu autoritatile franceze, in ianuarie, pentru a prezenta cererile rapitorilor, calificate de Paris ca "exorbitante".

La sfarsitul lunii aprilie, "Imprecatorul", numit astfel din cauza discursurilor, urletelor si amenintarilor lansate de fiecare data, apare din ce in ce mai mult ca un personaj-cheie". El ar fi obligat-o pe Florence Aubenas sa filmeze peste sase casete video si ar fi fost "amestecat in eliberarea ostaticilor romani" la 22 mai.

Potrivit Liberation, "aceasta legatura intre cazul Aubenas si cel al romanilor a iesit la iveala la inceputul lunii mai".

Didier Julia - Omar Hayssam in varianta franceza

"Imprecatorul" a incercat sa negocieze prin intermediul anturajului deputatului francez Didier Julia, indepartat in luna martie din cadrul UMP. Jurnalul de bord mentioneaza acest contact pentru prima data la 24 martie: "K. (un franco-tunisian, colaborator al lui Julia) a fost contactat de unul dintre rapitori, numit "Imprecatorul".

Negocierile par sa se complice din cauza faptului ca "grupul care ii detinea pe Florence si Hussein pare divizat sau juca pe mai multe fronturi si prin mai multi intermediari deodata".

Potrivit autoritatilor, echipa Didier Julia - Philippe Brett (colaborator al primului) l-ar fi facut sa creada pe "Imprecator" ca negociaza direct cu primul-ministru sau cu presedintele, potrivit consemnarilor din 25 martie.

La sfarsitul lunii februarie, autoritatile franceze isi exprima ingrijorarea fata de "bruiajul" grupului parazit Julia-Brett, care intoxicase deja o alta afacere, eliberarea, in decembrie, a ostaticilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot.

Faptul ca rapitorii si-au dat seama ca nu vor obtine nimic prin "canalul Julia" a intarziat solutionarea cazului cu mai multe saptamani, reiese din notele de la 25 martie.

Potrivit jurnalului, J., un franco-irakian care a avut un rol central in echipa Julia-Brett", a recunoscut la inceputul lunii aprilie, cu ocazia unei vizite la sediul cotidianului Liberation, ca a cumparat caseta "Julia" (inregistrarea video cu Florence Aubenas difuzata la inceputul lunii martie) pentru 50.000 de dolari, cu intentia de a-l reabilita pe Didier Julia si de a contribui la

eliberarea lui Florence. "Grupul Julia nu inceteaza sa anunte din cand in cand (8 aprilie, 13 aprilie) o eliberare iminenta, pentru a acuza apoi guvernul francez ca a ratat o ocazie si a dezvalui in acelasi timp prietenilor jurnalistei Florence Aubenas scenariul lor asupra evenimentelor, in care ei au un rol pozitiv.

Dar informatiile lor erau un amestec de semiadevaruri, afirmatii neverificate si scurgeri de informatii guvernamentale, subliniaza jurnalul. Presedintele Jacques Chirac a denuntat actiunile intreprinse de Julia si oamenii sai in cadrul unei intrevederi secrete cu familia Aubenas, la 21 mai, la Palatul Elysee.

Potrivit jurnalului de bord, autoritatile au spus pentru prima data ca intrevad lumina de la capatul tunelului la 5 iunie. Acest jurnal de bord, publicat in varianta mai scurta de Liberation, se bazeaza pe de o parte pe schimburile cotidiene dintre conducerea ziarului cu membrii celulei de criza a guvernului si pe de alta parte pe contactele avute cu alte surse neoficiale.