Consiliul European de la Bruxelles, din 16-17 iunie, nu va aduce, din pacate, clarificarile necesare privind viitorul Uniunii, asa cum se anuntase dupa respingerea tratatului constitutional in Franta si Olanda.

Potrivit proiectului de concluzii al summitului, dezbaterea de fond asupra viitorului procesului de extindere a UE va fi amanata, pe motivul ca unele state membre nu sunt inca pregatite pentru o analiza profunda in aceasta privinta.

In urma respingerii Constitutiei in cele doua tari si a "inghetarii" procesului de ratificare in Marea Britanie, tarile membre UE considera ca ar fi mai oportuna, in momentul de fata, amanarea dezbaterii pe tema continuarii extinderii, asteptandu-se ca, din acest motiv, concluziile summitului sa fie mai degraba "minimaliste", estimeaza o sursa europeana citata de AFP.

In esenta, proiectul de concluzii se limiteaza sa mentioneze ca Uniunea Europeana "va acorda o atentie speciala pentru ca angajamentele asumate in cursul negocierilor" de catre Romania si Bulgaria "sa fie onorate pe deplin in termenele prevazute".

In ceea ce priveste Turcia, cu care UE are prevazuta deschiderea negocierilor de aderare la 3 octombrie, documentul aminteste conditia impusa in decembrie 2004, si anume ca Ankara sa angajeze "normalizarea" relatiilor cu Cipru.

In schimb Croatia, care sperase sa inceapa negocierile inca din luna martie, a fost blocata de evaluarea procurorului-sef al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, Carla del Ponte, potrivit careia Zagrebul nu coopereaza multumitor cu respectiva instanta.