„Ne propunem sa fim cel mai important partid din viata politica", anunta presedintele democratilor. Dupa ce ideea fuziunii pare sa fi fost ingropata, relatiile din interiorul Aliantei PNL-PD sunt tot mai tensionate.

„Ne propunem sa fim cel mai important partid din viata politica", a declarat ieri presedintele interimar al PD, Emil Boc. El a precizat ca, desi, la aceasta ora, PD este creditat in sondaje cu 30 – 35 la suta din intentiile de vot, mare parte din public percepe inca partidul drept „al lui Traian Basescu".

Intrebat daca, avand in vedere ca PD va adopta doctrina populara, tinteste cumva bazinul electoral al PNL, aproape, din punct de vedere doctrinar, de cel crestin-democrat, Boc a spus ca nu crede ca aceasta crestere se va face pe baza simpatizantilor liberalilor.

„Nu vedem aceasta crestere in detrimentul PNL, cu care avem un protocol", a subliniat Boc. Presa a dorit sa stie daca aceasta crestere a PD nu va influenta alianta cu liberalii, care ar putea interpreta ca pedistii vor sa participe singuri la alegeri, anticipate sau nu.

Raspunsul lui Boc lasa loc la interpretari: „Avem un protocol al Aliantei, pana in 2008, pe care-l vom respecta intocmai".

Indiferent cat au insistat reprezentantii mass-media spre a afla ce inseamna „pana in 2008", Emil Boc nu a dorit sa raspunda daca asta presupune participarea democratilor singuri la alegerile generale programate pentru acel an, in varianta renuntarii la anticipante.

Seful democratilor s-a ferit, de asemenea, sa spuna cu care alte forte politice ar putea fuziona noul PD popular sau daca are in vedere cooptarea fostilor peremisti, limitandu-se la a mentiona ca asteapta anumite clarificari doctrinare.

Pentru prima oara, Emil Boc nu a mai fost atat de hotarat pentru declansarea alegerilor anticipate, formuland un singur scenariu, constitutional, de altfel: „Daca pachetul integrarii (legile proprietatii si cele ale Justitiei – n.red.) va fi respins, asta ar insemna nu pasaport pentru anticipate".

Grupul lui Ciontu primeste sprijin contra voturi

Grupul de parlamentari plecati din PPRM dupa puciul pus la cale de presedintele de onoare, Corneliu Vadim Tudor, se bucura de sustinerea democratilor.

Surse din cadrul PD afirma ca, pana la discutarea unei eventuale fuziuni sau aliante electorale, grupul condus de Corneliu Ciontu beneficiaza de o sustinere care, deocamdata, se manifesta la nivel logistic. „In acest moment, nu se poate vorbi de fuziuni sau aliante. Dupa conventia din 25 iunie o sa fie alta situatie.

Deocamdata, cei din grupul Ciontu au primit asigurari din partea noastra ca vor fi sustinuti la nivel parlamentar pentru a se organiza", au declarat surse din PD. Potrivit acestora, pana acum, Corneliu Ciontu si colegii sai au primit sprijin in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru infiintarea unui grup parlamentar.

De asemenea, cei 14 vor fi ajutati sa primeasca si drepturi politice ca un grup parlamentar de sine statator.

„La modificarea Regulamentului, s-ar putea sa le promovam cererile referitoare la acordarea unor drepturi egale cu cele ale altor grupuri parlamentare", au aratat sursele care au precizat ca, la schimb, Ciontu si colegii sai isi vor acorda votul pentru proiectele importante ale coalitiei guvernamentale, precum pachetul legislativ privind legile proprietatii si Justitiei.

„Boc bocaneste"

Recentele afirmatii ale presedintelui interimar al PD, potrivit carora o fuziune a liberalilor cu democratii „nu este de actualitate" si acestia din urma trebuie sa castige singuri alegerile, „anticipate sau neanticipate", a nemultumit PNL.

Purtatorul de cuvant al liberalilor, deputatul Eugen Nicolaescu, a justificat declaratiile lui Boc prin faptul ca acesta se afla in campanie interna in PD, fiind in cursa pentru sefia partidului. Nicolaescu a uitat, probabil, ca Boc nu se afla intr-o competitie, avand in vedere ca este singurul inscris pentru aceasta functie.

In schimb, a retinut jocul de cuvinte al presedintelui Traian Basescu cu privire la liderul PD, pe care a tinut sa-l rosteasca si el ca replica la toate afirmatiile democratului: „Boc bocaneste".