Cine stie sa joace la "bursa" imobiliara poate avea castiguri nesperate, cunoscuta fiind profitabilitatea ridicata a acestui tip de investitie. Cei mai castigati sunt insa jucatorii care stiu sa urmareasca anunturile de licitatii publicate pe site-urile diferitelor ministere.

Un exemplu, luat la intamplare, este mai mult decat elocvent: o plantatie intensiva de meri apartinand unei ferme din judetul Arges, avand o suprafata de 63 de hectare, este anuntata pentru o licitatie publica, peste cateva zile, cu un pret de pornire de aproximativ 67.000 de euro, adica in jur de 1.050 euro/ha.

Trebuie facuta precizarea ca pretul mentionat este redus cu 50%, fiind a treia licitatie. Aceasta in conditiile in care preturile pietei sunt mult mai mari, in jur de 13.888 euro/ha, potrivit specialistilor Directiilor Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii. Preturile cresc si mai mult in cazul unei plantatii superintensive, ajungand pana la 27.000 euro/ha.

Informarea deficitara a facut ca putinii potentiali cumparatori sa impuna reluarea licitatiei la un pret de pornire diminuat.