Asociatia Victimelor Mineriadelor a protestat in fata Palatului Cotroceni, cerandu-i presedintelui Traian Basescu sa-i pedepseasca pe cei care, acum 15 ani, au inabusit in sange manifestarea din Piata Universitatii. Presedintele AVMR, Viorel Ene, a spus ca se cunosc de multe vreme toti vinovatii si ca ei trebuie sa fie pedepsiti.

intre cei prezenti la manifestare s-au aflat multi oameni care au simtit pe propria piele duritatea acelor zile, dar si rude ale celor care si-au pierdut viata in 13-15 iunie 1990.

M-au batut ca sunt "brunet"

Elena Necula locuia, in 1990, pe strada Luca Stroici. Femeia spune, cu lacrimi in ochi, ca minerii au intrat peste ea in casa si au luat-o pe sus acuzand-o ca gazduieste legionari. "Am fost batuta, tavalita, dusa cu forta in Piata Universitatii, unde, iar am fost batuta cu bocancii. Doua luni de zile am stat arestata, fara sa stiu de ce. Dormeam pe cimentul rece.

Acolo m-am imbolnavit grav." Dumitru Feraru este sofer profesionit din 1976. Pe 13 iunie se ducea la serviciu. La statia de tramvai de la Sfantul Gheorghe a fost inconjurat de 20-30 de mineri care au tabarat pe el cu topoare si furtunuri cu bile. Cand isi aminteste il podideste plansul: "Eu nu am avut nici o treaba cu Piata Universitatii, ma duceam ca omu' la lucru.

M-au vazut ca sunt mai brunet si au zis ca sunt tigan. Au dat in mine pana cand au obosit. tasnea sangele ca arteziana. Ziceau: scoate tigane alba-neagra, scoate-o, s-o vedem! La un moment dat, am cazut fara suflare si m-am trezit zob, la spital. Am trei fisuri craniene. De fiecare data cand se apropie 13 iunie, in fiecare an, mi se zbarleste carnea pe mine de groaza!"

"Sotul meu s-a dus in centru si a murit la chemarile lui Iliescu"

Maria Dunca este sotia lui Gheorghita, care a fost impuscat in ziua de 13 iunie '90. "Pe data de 15 iunie sotul meu a decedat la Spitalul de Urgenta. Nu am aflat nici pana acum cine l-a impuscat si de ce a tras in el. Era strungar la fabrica de sticla. A iesit din casa la 23.30, dupa aparitia lui Iliescu la televizor. Gheorghita a fost gasit pe Calea Victoriei si nu avea nici un act la el.

A apucat intr-un moment de luciditate sa spuna pe litere cum il cheama si numarul nostru de telefon. Am fost chemata. M-a recunoscut. N-a participat la miscarile din Piata Universitatii, el s-a dus in centru la chemarile lui Iliescu, atunci cand acesta a spus: oameni de buna-credinta iesiti sa putem salva situatia!"