Regizorul Silviu Purcarete este directorul onorific al festivalului de teatru Trans.form@, care se desfasoara pina pe 19 iunie la Sfintu Gheorghe, judetul Covasna. Silviu Purcarete va tine citeva workshop-uri de scenografie pe durata festivalului, pina pe 19 iunie.

Trupe din Romania, Ungaria, Franta, Cehia, Elvetia si Brazilia participa in aceste zile la festivalul de teatru Trans.form@ de la Sfintu Gheorghe. „Am avut peste 100 de cereri (de participare)", spune directorul economic al teatrului din Sfintu Gheorghe, Ciprian Vultur, care se ocupa si de promovarea manifestarii. Organizatorii au selectat in final 16 trupe.

Festivalul se afla la prima editie sub numele Trans.form@, dar continua traditia Festivalului „Atelier", care anul acesta s-ar fi aflat la a 12-a editie. Piesele sint jucate in limbile in care au fost montate, dar multe dintre ele sint spectacole-dans sau se bazeaza pe abilitatea actorilor de a transmite mesajele prin miscare si expresie.

Piesa „Interferente umane", a companiei Puppets in Action din Rio de Janeiro, se va juca in deplina tacere: doi oameni nu mai au cap si traiesc fara sa poata auzi, vedea sau vorbi.

Printre spectacolele romanesti se numara „Orfeu sau cum sa te dezbraci de pene", un spectacol realizat dupa texte de Gellu Naum si regizat de Nona Ciobanu. Tot pe Gellu Naum l-a ales si Ada Milea pentru un spectacol pe 16 iunie, „Cartea cu Apolodor."

Din cauza bugetului de austeritate, nu vor exista premii la festival, in afara de unul simbolic, cel al criticii.