Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a respins ieri, in cadrul unei conferinte de presa, acuzatiile ce-i sunt aduse de opozitia parlamentara conform carora ar incerca sa-si subordoneze Justitia. Macovei a sustinut ca a organizat respectiva intalnire cu presa pentru a corecta „minciunile pe care PSD-ul le arunca in spatiul public".

In opinia ministrului, toate prevederile cuprinse in pachetul de legi privind reforma Justitiei sunt constitutionale, iar modificarile operate nu vizeaza ingerinta in cariera procurorilor sau judecatorilor, ci eficientizarea sistemului.

„Absolut toate modificarile sunt perfect constitutionale. Nu ne implicam in cariera procurorilor pentru ca ministrul Justitei nu va putea sa propuna decat numirea procurorului General, a procurorului sef al PNA si a adjunctilor acestora.

In rest, la nivelul sefilor parchetelor de pe langa Curtile de Apel, Tribunale si Judecatorii, sefii vor fi numiti in baza unui concurs cu care nu avem nici o legatura. In plus, intreaga cariera a procurorilor este de competenta CSM", a explicat Monica Macovei.

Mai mult, ministrul Justitiei sustine ca aceste legi vor aduce, in sfarsit, libertate de actiune pentru procurori.

„Prin aceste legi noi consfintim, textual, independenta procurorului. Nu stabilitatea sau ceva ase?manator, ci independenta.

Le dam libertate, ii lasam sa isi faca meseria. Va depinde de ei acum sa foloseasca aceasta libertate", a adaugat Macovei.

In acelasi timp, ministrul a atacat dur prestatia predecesorilor sai din cadrul PSD, sustinand ca acestia au fost cei care s-au opus reformarii sistemului.

„Daca vroiau sa faca reforma de ce au asteptat pana la sfarsitul lui 2004 cand, presati de Uniunea Europeana, au dat niste legi? Nu au dorit acest lucru si nu il doresc nici acum, cand se opun prin tot felul de minciuni", a declarat Macovei.

Mai mult, ministrul s-a referit direct la activitatea fostului ministru Rodica Stanoiu, sustinand ca din 2002 aceasta nu a mai avut nici un dialog cu oficialii europeni. „De la inceputul lui 2002, Rodica Stanoiu nu a mai avut nici o intrevedere cu oficialii europeni, pentru ca acestia nu mai doreau sa se intalneasca cu ea.

A creat imense probleme intregii tari, dar a facut mai multe vizite in Brazilia si Argentina", a sustinut Macovei.

Basescu: Aparatul de Justitie, deficitar la functionare

Justitia mai are drum lung de parcurs pentru a se putea vorbi de o functionare corecta, in conditiile in care un pustan face doi ani de inchisoare pentru cateva sute de mii furate, iar „celebrii oameni implicati in ilegalitati in perioada postdecembrista sunt gasiti de instante ca fiind nevinovati sau fara probe serioase la dosar" este de parere presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat ieri cotidianului „Adevarul". (M.V)

Cabinetul isi asuma raspunderea

Guvernul isi asuma astazi raspunderea in Parlament pentru adoptarea rapida a legilor care reformeaza Justitia si restituie proprietatea. PSD, singurul partid care anuntase ca intentioneaza sa sanctioneze demersul Guvernului printr-o motiune de cenzura, a dat un pas inapoi.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca in masura in care Guvernul ii va accepta amendamentele pe care le-a depus pentru schimbarea acestor legi va renunta la motiunea de cenzura. Sunt 68 de amendamente, insa PSD insista pe renuntarea la numirea procurorilor de catre presedintele tarii, la propunerea ministrului Justitiei si la eliminarea prevederilor prin care scade puterea CSM. Daca o motiune de cenzura este adoptata, cade Guvernul. (M.V.)

UE ne-a avertizat

Lipsa solutionarii cazurilor de mare coruptie este principalul repros,

in domeniul Justitiei, adresat autoritatilor romane de catre comisarul eupropean pentru extindere, Olli Rehn.

„In scrisoarea de avertizare trimisa de Olli Rehn, cea mai importanta problema referitoare la Justitie se refera la lipsa cazurilor de mare coruptie. Este inca o dovada ca PNA nu si-a facut treaba.

Au existat numeroase rapoarte in ultimii ani care au spus acelasi lucru, dar fara ca cineva sa tina cont. Sunt unii care anunta ca pleaca cand vor aparea legile reformei, dar nu au plecat cand au vazut ca nu au nici un succes", a declarat Monica Macovei. In plus, ministrul a admis ca in interiorul PNA exista un conflict, la nivelul conducerii, dar a sustinut ca nu a dorit sa intervina.

Cresterea eficientei PNA este, insa, principala preocupare, expertii ministerului lucrand la un plan de restructurare a institutiei.

„Conteaza sa iasa dosare, dosare corecte, de mare coruptie. Acum avem o problema pentru ca a ramas aproape fara competente prin decizia Curtii Constitutionale, iar centrul de greutate se muta la Parchetul Instantei Supreme", a adaugat Macovei.

In aceste conditii, Ministerul Justitiei si CSM analizeaza restructurarea Parchetului General, in opinia ministrului existand numeroase structuri supradimensionate.

Saptamana trecuta, Comisia Europeana (CE) a trimis Romaniei o scrisoare de avertizare privind sapte domenii ale procesului de aderare la UE, in care CE considera ca tara noastra are anumite ramaneri in urma, ce trebuie recuperate inainte de publicarea Raportului de tara, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare.

In momentul inchiderii Capitolului 24, Justitie Afaceri Interne, Guvernul Roman s-a angajat sa eficientizeze activitatea instantelor, in sensul reducerii numarului de cauze aflate pe rol, sa cresca gradul de independenta al procurorilor, sa elimine imixtiunea politicului in Justitie.

Cel mai important angajament s-a referit, insa, la descoperirea, cercetarea si trimiterea in judecata a unor importante cazuri de mare coruptie, din sfera politicului, conditie neindeplinita nici pana in prezent.

Marius Iosef