Florence Aubenas a aminat pentru o data nedefinita elucidarea controversei iscate imediat dupa eliberarea sa din captivitate: a stat sau nu in acelasi beci cu jurnalistii romani? Ea a evitat iar sa confirme spusele romanilor, dar nici nu le-a negat.

„In aceasta poveste cred ca fiecare a inteles ca situatia este complicata. Am citit marturiile romanilor si le respect. Dar in ceea ce ma priveste, va spun ca eu am fost cu Hussein. Daca ma veti intreba din nou, o sa va raspund la fel: eu am fost cu Hussein".

Romanii lipsesc din povestirile jurnalistei franceze

Florence Aubenas a recunoscut ca marturiile jurnalistilor romani, privind locul de detentie si comportamentul rapitorilor, coincid cu ceea ce a trait si ea. Insa nu a vrut sa faca nici un comentariu in plus. „Nu pot sa va povestesc decit ceea ce am trait eu". Ea a confirmat, de asemenea, ca dupa citeva luni de detentie, au primit cite un numar de identificare.

Nici legatura „vizibila" cu ce au declarat romanii privitor la numerele de identificare nu a convins-o pe jurnalista sa mearga mai departe in declaratii.

„Ma gindesc la aceste numere ca la o grila de loto", a incercat sa glumeasca jurnalista proaspat eliberata si vizibil in forma. Ovidiu Ohanesian nu vrea sa comenteze spusele jurnalistei franceze. „Tot ce pot sa spun este ca Florence stie ce face si sa precizez ca eu nu am mintit nici o clipa".

De fapt, romanii au lipsit complet in povestea ziaristei, relatata in fata unui mare numar de jurnalisti, ea referindu-se la cei trei abia in urma intrebarilor venite din sala. Expozeul ziaristei s-a referit strict la experienta ei, pornind de la rapirea din dimineata zilei de 5 ianuarie, relatiile pe care le-a avut cu rapitorii si terminind cu momentul eliberarii.

„Merci, Roumanie!"

Premierul francez, Dominique de Villepin, a adus ieri un omagiu Romaniei pentru eliberarea ziaristei Florence Aubenas, revenita in Franta duminica, dupa 157 de zile de captivitate in Irak.

„Doresc sa salut implicarea comunitatii internationale si mai ales cea a Romaniei, a autoritatilor si a presedintelui Traian Basescu", a declarat premierul francez, in deschiderea unei se-dinte de interpelari in Legislativul de la Paris.

Nicoleta Rosetti, Paris