Aflati intr-o inchisoare a regimului separatist de la Tiraspol, detinutii politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au adresat o noua cerere Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

In cerere, cei doi arata ca, „prin neeliberarea din inchisoare, dupa pronuntarea, la 8 iulie 2004, a Hotaririi CEDO in «Dosarul Ilascu»", le este incalcat „dreptul garantat de articolul 5 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale".

Ei mai afirma ca tratamentele la care sint supusi si conditiile lor de detentie contravin Conventiei ce interzice tortura si tratamentele inumane. Pentru ca Ivantoc e cetatean roman, el cere CEDO sa invite si guvernul de la Bucuresti sa intervina. Cererea e indreptata impotriva guvernelor Rusiei si Republicii Moldova.

Prin hotarirea din iulie 2004, CEDO a stabilit ca Rusia e responsabila pentru incalcarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol, iar Chisinaul trebuie sa ia masuri pentru eliberarea celor doi. CEDO a dispus, la 8 iulie 2004, eliberarea imediata a lui Ivantoc si Petrov-Popa. Decizia a fost ignorata de autoproclamatele autoritati transnistrene.