Doar 25,9 la suta dintre italienii cu drept de vot se prezentasera la urne pana luni seara pentru a se pronunta asupra abrogarii unor parti din legea privind fecundarea asistata, considerata una dintre cele mai restrictive din tarile dezvoltate. Esecul referendumului poate fi considerat o victorie a Papei Benedict al XVI-lea.

Papa a ramas ferm in fata acuzatiilor de implicare in politica statului italian si a cerut episcopilor sa sustina boicotul consultarii populare, afirmand ca "manipularea embrionilor este contrara iubirii umane, vocatiei barbatului si femeii".

Pozitia oficiala a Bisericii este aceea ca fertilizarea in vitro nu poate fi permisa decat cu materialul genetic al sotilor si ca "fiinta umana este inviolabila de la conceptie".

Partidele au fost puternic divizate de mesajul Bisericii, multi politicieni de la putere sau din opozitie fiind alaturi de Vatican in demersul de boicotare a consultarii populare. Altii au considerat ca orice indemn la neparticipare este o subminare a democratiei.

Simptomatica pentru starea de confuzie a politicienilor si cetatenilor a fost tacerea lui Berlusconi, care a refuzat sa ia o pozitie publica. Ieri, avea sa declare ca nu a vrut „sa divida natiunea intr-o problema de constiinta".

Presedintele Carlo Azeglio Ciampi a votat, dar a refuzat sa spuna in fata presei cum anume. Doar ministrul de Externe, Gianfranco Fini, a anuntat ca voteaza pentru modificarea legii, starnind aprecierile unor partide de opozitie si criticile aliatilor din coalitia de la putere.

Cele patru intrebari de pe buletinul de vot au vizat autorizarea sau nu a cercetarilor pe embrioni umani, mentinerea echivalentei intre embrion si fiinta umana sau suprimarea acesteia din lege, acordarea permisiunii cuplurilor de a recurge la un donator exterior si eliminarea sau nu a restrictiei ca numai trei embrioni sa fie folositi intr-o

incercare de fecundare in vitro. Sustinatorii modificarii arata ca actul normativ e absurd, nepermitand investigatiile asupra embrionilor, pentru a vedea daca sunt sau nu purtatori de maladii genetice. In mod paradoxal, o femeie gravida poate opta legal pentru avort, daca se descopera o afectiune genetica a fatului.

De asemenea, nu se permite decat cuplurilor sterile sa apeleze la fertilizarea in vitro, iar toti cei trei embrioni trebuie implantati o data si nu pot fi congelati. Donatia de ovule si embrioni, pentru care amenzile pot ajunge la 600.000 de euro, este ilegala.

Desi alegatorii italieni au sfidat Biserica in 1974, cand au aprobat divortul si in 1981 cand au legalizat avortul, de data aceasta, un sondaj comandat de Associated Press arata ca doua treimi dintre peninsulari resping ideea experientelor pe embrioni si pe mamele-purtator, lucru confirmat de slaba participare la referendum.

Chiar si cei care s-au declarat deranjati de insistenta Bisericii sunt de acord, in esenta, cu pozitia acesteia.

In Spania, alt stat unde influenta catolica este puternica, este permisa donarea de ovule si embrioni, precum si pastrarea embrionilor pentru mai multe tentative de fertilizare.

Si Elvetia permite toate acestea, mai putin existenta mamelor purtatoare, iar in SUA erau interzise, pana de curand (legea fiind in curs de modificare), doar experientele pe embrioni, nu si utilizarea lor in scopuri reproductive. Dupa aprecierile specialistilor, numai legea germana se aproprie, ca restrictii, de cea italiana.