Audiat in dosarul teroristului Carlos, fostul sef al Departamentului de Informatii Externe al fostei Securitati, generalul Nicolae Plesita, a facut anchetatorilor noi dezvaluiri.

Astfel el a declarat procurorilor militari ca l-a cunoscut pe teroristul Carlos, pe numele lui Illich Ramirez Sanchez, s-a si intalnit cu el, la solicitarea expresa a fostului dictator Nicolae Ceausescu.

Fostul cap al DIE a aratat ca Illich Ramirez Sanchez, zis Carlos Sacalul, era unul dintre aghiotantii lui Yasser Arafat, fostul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene, cu care Ceausescu se afla in foarte bune relatii. „Arafat era homosexual, acum pot s-o spun, pentru ca nu mai traieste.

Iar Carlos era aghiotantul lui frumusel, nu este exclus ca intre ei sa fi fost si acest gen de relatie. Nu am vrut s-o spun atunci pentru ca n-am vrut sa-i fac rau lui Arafat, era un motiv de santaj, nu?!", a spus generalul Plesita. „Carlos a studiat la Moscova si, de acolo, a fost racolat de Arafat.

Pacepa, cel care a oficiat legatura dintre Arafat si Ceausescu, se pare ca l-a cunoscut pe Carlos.

Dupa fuga lui Pacepa, in anul 1978, Carlos a primit misiunea de a-l gasi, insa actiunea nu s-a realizat", a mai spus generalul Plesita, aratand ca el a aflat de misiunea lui Carlos doar la cateva luni dupa aceea, cand a fost pus sa afle de ce nu era indeplinita operatiunea.

O alta marturisire importanta este legata de faptul ca generalul Plesita a recunoscut in premiera faptul ca in cadrul fostei Securitati a functionat un serviciu de „Lichidari".

„A existat un serviciu «Lichidari». Eu i-am schimbat numele si am mai incadrat personal. Serviciul era condus de Nica Sergiu, iar misiunea celor din subordinea lui era sa-i lichideze pe cei condamnati la moarte prin hotarari judecatoresti definitive si care erau fugiti din tara.

Doar militarii care aveau dosar de tradatori de tara au fost urmariti si executati. Au fost cateva zeci de executati de oamenii nostri sau de intermediari, precum Carlos", a spus generalul Plesita.

Despre scriitorul Paul Goma, Nicolae Plesita a spus procurorilor ca acesta era „agent de influenta". „Noi ne-am inteles cu Goma. S-a angajat ca o sa faca munca de influenta asupra imigrantilor din Franta.

Avea sarcina sa se duca in mediul Monicai Lovinescu.El a fost pregatit dupa toate regulile, a primit si nume de cod", a spus Plesita, aratand insa ca, odata ajuns in Franta, Paul Goma l-ar fi sunat si i-ar fi spus: „Intelegerea noastra nu mai are sens".

Si asta ca urmare a faptului ca o gasise batuta pe Monica Lovinescu „de oamenii pusi de Pacepa". Generalul Plesita nu a oferit insa si dovezi in sprijinul acestor afirmatii.

Ieri, generalul Plesita a fost la a doua runda de audieri. El este urmarit penal de procurorii romani pentru ca l-a ajutat pe teroristul international Illich Ramirez Sanchez, zis Carlos, condamnat la inchisoare pe viata de justitia franceza.

Mai exact, generalul Plesita si alte cateva persoane importante ale regimului ceausist au furnizat arme, munitie si bani grupului terorist condus de Carlos, pentru comiterea mai multor atentate.

24 de kilograme de exploziv plastic date de autoritatile romane lui Carlos au fost folosite la atentatul cu bomba din 1983, asupra Centrului cultural francez la Berlin. Potrivit unor surse judiciare, Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos cel putin 7 atentate, pentru care ar fi platit milioane de dolari.

Printre acestea se numara atentatul cu bomba din 28 februarie 1981, de la postul de radio „Europa Libera" din Munchen, atentat a carui tinta era redactorul sef al sectiei romane, Emil Georgescu, dar si atentatele ratate impotriva fostilor ofiteri de securitate Ion Serban si Gheorghe Mandache.

Carlos i-a mai ratat si pe fostul ministru de interne Nicolae Penescu si pe scriitorul Paul Goma, carora le-au fost expediate din Spania colete postale. In colete s-ar fi aflat volume ale fostului lider al Kremlinului, Nichita Hrusciov, in care erau explozibili.