Miron Cozma a iesit din penitenciar cu o tinta clara: Ion Iliescu, cel care printr-o manevra l-a gratiat la sfarsitul mandatului. Luceafarul Huilei l-a amenintat cu lovitura de gratie pe Ion Iliescu, chiar din usa puscariei: "Ii stau la dispozitie Monicai Macovei sa-i spun tot adevarul!".

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care Iliescu e invinuit, se afla in lucru la Parchetul Militar si va ajunge in instanta. Cozma a spus ca are mare incredere in sistemul judiciar si in schimbarile pe care ministrul Macovei vrea sa le promoveze, aratand ca spera ca justitia sa ii pedepseasca pe cei care sunt vinovati pentru ce s-a intamplat in 1990.

Liderul ortacilor care au devastat Capitala acum 15 ani si-a cerut scuze in fata presei pentru mineriada, precizand insa ca, la Bucuresti, au murit oameni inainte ca ortacii sa ajunga in Capitala si ca minerii nu au comis nici o crima.

"Am fost condamnat pe dosarul lui Iliescu"

Fostul lider din Valea Jiului a sugerat ca vinovatii pentru mineriada de acum 15 ani trebuie cautati in jurul lui Ion Iliescu, dar l-a acuzat frecvent si pe fostul sef al statului Emil Constantinescu, care nu a facut lumina in privinta mineriadelor din 1990 si 1991. "Eu la aceasta ora vreau sa fac o declaratie foarte importanta. Vinovatii fara vina cer sa se faca lumina.

Eu am fost condamnat la 18 ani de inchisoare, pe ce? Pe dosarul lui Ion Iliescu, pe care el l-a facut in '92. Au fost omorati oameni pana in 14 cand au venit minerii. Si voi vorbiti de mineriade! Hai sa vorbim de iliesciade. Degeaba se da Constantinescu mare in gara mica pentru ca in timpul lui nu s-a facut nimic", a spus Cozma.

Acesta a mai afirmat ca nu a vorbit cu Ion Iliescu niciodata: "Nu am vorbit cu Iliescu niciodata. Bine i-a zis Tariceanu cand i-a zis ca e o carpa kaghebista". Referindu-se tot la Ion Iliescu, Cozma a precizat ca a cerut demiterea fostului sef al statului: "Eu am cerut demiterea lui Iliescu dar nu pot sa lupt singur".

Acesta a mai declarat ca a oferit anchetatorilor nume de persoane implicate in evenimentele din 13-15 iunie 1990, referindu-se in acest sens la Petre Roman si cumnatul acestuia, despre care a precizat ca au agitat spiritele in Piata Univeristatii: "Am dat nume din Securitate, nume ale ofiterilor".

"Iliescu si Roman au pus la cale mineriada din septembrie '91"

In continuarea discursului tinut in fata inchisorii, Cozma a negat ca el ar fi adus minerii la Bucuresti. "Minerii au fost manipulati, voi ati fost manipulati si eu am fost manipulat. Minerii au fost prostiti si nu merita aceasta pedeapsa. Eu am zis acest lucru inca din noiembrie. Si stiti ce s-a intamplat? Era sa fiu omorat de oamenii mei, de minerii mei.

Cer clementa pentru mineri, nu pentru mine", a declarat fostul sef al ortacilor. Miron Cozma a mai precizat ca in 1991, in momentul in care a incercat sa-i opreasca pe mineri, a fost la un pas de a fi luat la bataie de acestia.

Fostul lider din Valea Jiului a mai mentionat ca exista o caseta in care Marian Munteanu le cere minerilor sa vina in Bucuresti, spunand ca va face publica aceasta inregistrare.

Miron Cozma a lansat mai multe atacuri dure si acuzatii la adresa unor politicieni, printre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si chiar Marko Bela, precum si la adresa unor posturi de televiziune care ar fi prezentat deformat rolul sau in mineriade. "Comunisti sunt Iliescu si echipa lui. Voi vorbiti doar de Iliescu cel cinstit.

S-a spus ca el e cinstit, dar multi s-au imbogatit sub el", l-a atacat Cozma pe fostul sef al statului. Acesta a mai precizat ca Iliescu si Roman au pus la cale mineriada din septembrie 1991.

"Vroiau sa instaureze noua dictatura"

In acelasi timp, Miron Cozma a spus ca in 1994, guvernul Vacaroiu si Ion Iliescu i-au cerut sustinerea, propunandu-i si functia de ministru de Interne. "Eram cu baietii mei, jucam fotbal intr-o sala. M-am trezit cu tot guvernul in sala de sport. Erau Hrebenciuc, Vacaroiu, Florin Georgescu... Vroiau sa-mi ofere functii. Iliescu mi-a propus in '94 functia de ministru de Interne.

Vroiau sa faca un aparat represiv, sa instaureze noua dictatura". Referindu-se la mineriade, fostul lider al Vaii Jiului a intrebat retoric: "De ce nu le spuneti iliesciade sau petreromaniade?".

"Mai ramana sa apara soimii patriei"

Fostul lider al minerilor a sugerat faptul ca ar trebui arestate si alte persoane din spectrul politic, insa nu a dorirt sa dea nume multumindu-se sa spuna ca justitia este cea care va decide. Miron Cozma a mai declarat ca timp de 15 ani la putere s-au aflat "comunistii din esalonul doi" si acum incep sa apara si utecistii. "Mai ramane sa vina si soimii patriei", a spus Cozma.

Acesta a tinut sa precizeze ca i-au fost aduse foarte multe acuzatii nefondate si ca a fost victima unor inscenari de-a lungul anilor. El a negat faptul ca ar avea ceva impotriva tiganilor, evreilor sau a maghiarilor, spunand ca si el are o samanta de ungur.

Trutulescu batut de Cozma

De asemenea, liderul ortacilor a respins orice implicare a sa in afaceri cu Fane Spoitoru' sau fratii Camataru, declarand ca nici macar nu-i cunoaste pe acestia din urma, el vazandu-l o singura data in inchisoare pe Sile Camataru.

Miron Cozma a afirmat de altfel ca este ctitor de biserici si ca nu are si nu a avut niciodata vreo afacere. "Nu am facut nicoiodata afaceri oneroase. Nu am facut afaceri cu Fane Spoitoru. Nu am facut nici o afacere niciodata, tocmai din cauza oamenilor mei, care ar fi spus ia uite-l si pe Cozma, s-a ajuns".

In finalul discursului, intrebat de legaturile sale cu colonelul Trutulescu, Cozma a declarat ca "l-am batut o data". (D.E.I.)