Gazele se vor scumpi, in medie, cu inca 10,2% de la 1 iulie, ca urmare a angajamentelor asumate fata de Fondul Monetar International si a majorarii preturilor la gazele de import, informeaza un comunicat al autoritatii in domeniu.

Astfel, pretul unui metru cub de gaze creste cu 595 de lei, pina la 6.947,7 lei pe metru cub (fara TVA) in cazul abonatilor la Distrigaz Sud cu un consum anual mai mic de 2.400 metri cubi. La Distrigaz Nord, abonatii din aceeasi categorie de consum vor plati cu 609 lei mai mult pentru un metru cub, noul pret fiind de 6.998 lei/mc.

Scumpirea de la 1 iulie reprezinta a treia modificare a tarifelor la gaze de la inceputul anului. Prima a fost introducerea abonamentelor de la 1 mai, masura in urma careia facturile la gaze s-au majorat, in medie, cu 20a. Dupa doar o luna, Autoritatea de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ca va renunta la abonamente.

Atunci au fost semnalate situatii in care, la un consum de 1.000.000 lei pe luna, se plateau abonamente de cinci ori mai mari - de 5.000.000 lei, in cazul persoanelor care locuiau in apartamente din vile, incalzite cu centrale comune. Prin urmare, abonamentul a fost eliminat de pe factura, dar a fost inclus in pretul metrului cub de gaze.

A rezultat deci o majorare a pretului la metru cub de gaz, incepind cu 10 iunie, de 25% in medie. De exemplu, in cazul consumatorilor din categoria cu cel mai mic consum (sub 2.400 mc/an), pretul a crescut de la 5.117 lei la 6.354 lei in cazul Distrigaz Sud.

In cazul consumatorilor industriali, noile preturi sint de 5.911,6 lei/metru cub la Distrigaz Nord, respectiv 6252,2 lei/metrul cub la Distrigaz Sud.

In ceea ce priveste scumpirea gazelor naturale stabilita pentru 1 iulie, oficialii ANRGN spun ca acesta este rezultatul unor calcule bine fundamentate.

Ei amintesc ca guvernul a stabilit acordarea unor ajutoare financiare consumatorilor care utilizeaza gazele naturale pentru incalzire, precum si un sprijin in achizitionarea de centrale termice persoanelor care utilizeaza gaze naturale la sobe de teracota sau alte aparate cu randament scazut.