Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut o pauza in procesul de ratificare a Constitutiei Europei, pentru a evita o inmultire a esecurilor. "Poate ca cea mai buna solutie este prudenta", a spus Barosso marti seara, intr-o emisiune a postului de televiziune France 3, citat de Reuters.

"Sfatul meu: sa luam o pauza si sa reflectam. Intre timp, cele doua prioritati sint cresterea economica (in zona UE) si piata fortei de munca", a mai spus Barosso.

Intrebat daca se teme de alte eventuale respingeri ale Constitutiei, Barroso a spus ca "acest risc exista, in mod clar". El a declarat insa ca "nu este cinstit sa spunem ca Tratatul constitutional e mort".

Apelul lui Barosso vine dupa ce si premirul britanic, Tony Blair, a cerut acelasi lucru. Esecul Constitutiei in Franta si Olanda a bulversat scena politica europeana, fortata acum sa gaseasca un alt plan pentru a asigura totusi votarea Tratatului in restul Statelor Membre ale UE.

Mai mult, in acest moment, intre Franta si Marea Britanie au explodat neintelegi mai vechi, de aceasta data motivul discordiei fiind bugetul UE. Cearta dintre Londra si Paris scade si mai mult sansele unor viitoare referendumuri nationale.