A doua etapa de plata a pensiilor recalculate va incepe in iulie 2005, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de Guvern de miercuri. De aceasta masura vor beneficia persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1981-1990, inclusiv.

Efortul financiar estimat pentru plata recalcularii pensiilor, in cea de-a doua etapa, este de circa 549,5 miliarde lei lunar. Au fost recalculate, in a doua etapa, aproximativ 1.100.000 de dosare de pensie.

"Incepand cu ziua de 14 iulie pensionarii vor primi pensiile recalculate. Apreciez ca va fi medie o crestere de 10% a pensiilor, iar procentul persoanelor care va beneficia de aceasta crestere este de aproximativ 42 - 44% dintre cei carora le-au fost recalculate pensiile", a declarat ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.

Hotararea adoptata in sedinta Executivului prevede aplicarea masurilor de recalculare si in cazul pensiilor de urmas, stabilite dintr-o pensie pentru limita de varsta sau invaliditate de gradul I, calculate in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.

Se recalculeaza, de asemenea, pensiile anticipate, stabilite in baza Legii 2/1995, carora li s-au aplicat prevederile art. 184, alin. 2, din Legea nr. 19/2000. Este vorba despre persoanele pensionate cu cinci ani inainte de varsta legala de pensionare.

Aceste persoane au fost penalizate la pensie, potrivit legii, urmand ca la implinirea varstei de pensionare sa beneficieze de pensia corespunzatoare stagiului si vechimii de munca complete.

Aceste doua categorii de pensii nu au fost recalculate in prima etapa intrucat nu erau incluse in prevederile HG nr. 1550/2004, adoptate de fostul Guvern, si, prin urmare, nu exista cadru legal necesar.

Potrivit Hotararii adoptate de Guvern, toate pensiile mentionate vor fi stabilite dupa aceeasi metodologie, potrivit acelorasi principii, indiferent de data pensionarii si de legislatia sub incidenta careia beneficiarul s-a pensionat.

Recalcularea pensiilor urmeaza sa se finalizeze pana la sfarsitul acestui an. Plata pensiilor majorate, ca rezultat al recalcularii, se face esalonat. Prima etapa s-a finalizat in luna martie 2005.