Guvernul a decis alocarea, de la bugetul de stat, a sumei de 300 miliarde lei in vederea sprijinirii asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana.

Suma este acordata pentru plata alocatiei de 60%, inclusiv TVA, din pretul de achizitionare a masinilor, utilajelor, instalatiilor agricole si de mica industrie, noi, care se vor livra asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana in anul 2005.

Suma se aloca prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Sprijinul este acordat producatorilor agricoli care nu indeplinesc conditiile necesare de accesare a altor programe de dezvoltare.

Hotararea este necesara pentru cresterea cantitatii de lapte care intra in circuitul industrial.

„Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de lapte de 3 miliarde de litri anual, care trebuie atinsa la 1 ianuarie 2007. Acum in circuitul industrial intra doar aproximativ un miliard de litri, desi in Romania se produc aproximativ 5 miliarde de litri de lapte.

Acesta este motivul pentru care am decis sa sprijinim producatorii agricoli din zonele montane", a afirmat ministrul Gheorghe Flutur.

De sprijinul acordat beneficiaza asociatiile producatorilor agricoli din zona montana, daca indeplinesc urmatoarele conditii:

- Membrii asociatiei detin animale si/sau suprafete de teren agricol

- Asociatia a incheiat un contract comercial cu furnizorul de echipamente;

- Asociatia are avansul de 40%, inclusiv TVA, din pretul dotarilor.

In ceea ce ii priveste pe producatorii agricoli din zona montana, persoane fizice, proprietari de terenuri agricole si/sau crescatori de animale, inregistrati in registrul agricol, acestia pot beneficia de sprijinul guvernamental daca indeplinesc urmatoarele conditii:

- declara pe propria raspundere ca exploateaza direct terenurile si/sau animalele aflate in proprietate si sunt inscrise in registrul agricol;

- detin in proprietate adaposturi pentru animale si minimum 2 ha teren agricol si/sau un numar minim de animale (respectiv 2 capete vaci cu lapte, 10 capete ovine sau 10 capete caprine);

- a incheiat un contract comercial cu furnizorul de echipamente;

- detine avansul de 40%, inclusiv TVA, din pretul dotarilor.

Ajutorul financiar nu poate fi acordat asociatiilor si producatorilor agricoli care deruleaza, la data solicitarii sprijinului, programe cu finantare externa si asociatiile si persoanele fizice care au datorii restante catre bugetul de stat sau bugetul local.

Hotararea interzice instrainarea dotarilor cumparate cu ajutor de la bugetul de stat pentru o perioada de 5 ani de la achizitionare. In caz contrar, alocatia acordata va fi restituita, actualizata cu rata inflatiei.

Prin sprijinirea asociatiilor si producatorilor agricoli din zona montana cu posibilitati financiare limitate pentru dotare se asigura cresterea capacitatii de productie aterenurilor agricole, valorificarea productiilor animaliere si obtinerea de venituri superioare.

In zona montana au fost constituite pana in prezent 393 asociatii ale crescatorilor de bovine, 92 asociatii ale crescatorilor de ovine si 15 asociatii ale crescatorilor de caprine.

Produsele agricole obtinute in gospodariile din zona montana sunt de buna calitate, in conditiile unei slabe dotari cu utilaje, masini si instalatii agricole specifice.

Calitatea acestor produse reprezinta un aspect important pentru dezvoltarea economica a Romaniei in conditiile aderarii la Uniunea Europeana.