Privatizarea celei mai mari banci romanesti, BCR, ar trebui precedata de solutionarea anumitor probleme de natura sa creeze motive de ingrijorare investitorilor interesati. Astfel, inaintea vanzarii catre un investitor strategic a unui pachet de actiuni ale bancii, statutul institutiei de credit ar putea fi modificat.

In statutul actual este specificat faptul ca deciziile majore se pot adopta doar daca intru-nesc 75% din voturile actionarilor, aceasta clauza fiind introdusa pentru a proteja interesele investitorilor institutionali. In cazul in care statul roman vinde, iar SIF-urile isi pastreaza actiunile, ele ar putea detine controlul decizional, folosind acel articol din statut.

"Investitorul strategic va dori, evident, sa aiba un control absolut in compania pe care o va cumpara. Pentru a rezolva toate problemele ridicate de statut vom initia discutii cu SIF-urile pentru a vedea daca vor altceva la schimb pentru actiunile BCR", ne-au declarat surse din comisia de privatizare a bancii.

Daca nu vor, exista alte doua optiuni: sa-si vanda actiunile o data cu statul roman sau sa pastreze un pa-chet la BCR iar statul sa faca demersurile legale si intelegerea cu noii proprietari de a lista banca pe Bursa. "Inainte de asta se va schimba statutul institutiei", au mentionat sursele citate.

De asemenea, un pachet de 7,5% din actiunile bancii este pus sub sechestru asigurator de o instanta in contul unei obligatii de plata echivalente cu 18 milioane de euro, mostenita de la defuncta Bancorex.

Trebuie luate in calcul si mentiunile din raportul consultantului Daiwa Securities SMBC Europe, si anume ca statul roman va instraina cel putin 50% din pachet plus o actiune, dar apreciem si ofertele ce ni se vor face pana la 62%. "Asadar asteptam de la investitori doua oferte: una pentru 50% plus o actiune si alta pentru 62% din actiuni", au precizat sursele amintite.

Pentru privatizare, pe langa investitorii interesati, exista si o cursa acerba a caselor de avocatura care consiliaza investitorii. In acest sens, este de remarcat aparitia spectaculoasa, alaturi de Deutsche Bank, unul din favoritii cursei pentru BCR, a unei noi societati de avocati - Tuca si Asociatii.

Proiectele majore in care societatea de avocati Tuca si Asociatii este implicata ar putea sa duca la o reconfigurare a topului de avocatura din Romania.