Fondurile de actiuni si cele diversificate au crescut in ultimele 12 luni cu 30%, mult peste dobanda bancara. Acest lucru a determinat administratorii de fonduri dar si unele banci sa decida lansarea unor noi instrumente de plasament colectiv.

In acelasi timp, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, cu o intarziere de sase luni, saptamana trecuta, noul regulament cu privire la administrarea fondurilor.

Vodafone, Marks & Spencer, Deutsche Telekom, BMW sau Siemens ar putea intra curand in portofoliul celor ce doresc sa-si diversifice investitiile, prin intermediul unor noi fonduri mutuale. CAIB Asset Mangement, companie subsidiara HVB, a preluat marti cele doua fonduri mutuale pe care le administra Quadrant Asset Management - Stabilo si Integro.

In plus, CAIB are in plan lansarea unui fond de actiuni cotate pe pietele internationale. In urma publicarii in Monitorul Oficial a normelor de reglementare a pietei fondurilor la 1 iulie (Regulamentul 15, care a fost publicat pe site-ul CNVM saptamana trecuta), majoritatea managerilor de fonduri mutuale sunt pregatiti sa lanseze noi fonduri mutuale. „Era FNI a murit.

Lumea a sesizat ca vremea scandalurilor financiare a trecut", spune un administrator de fond.

„Dorinta CAIB de a lansa un nou fond mutual de actiuni pe piata locala, care coincide si cu dorinta Quadrant, s-ar putea materializa fie in lansarea unui nou fond, fie a doua noi fonduri mutuale", spune directorul general al CAIB Asset management, Florin Dolea.

El ne-a declarat ca Quadrant, care a fost preluat de la propierarul Flamingo Computers, Dragos Simion, va fi, impreuna cu echipa sa, integrat in CAIB.

„Totodata, dorinta mai veche a CAIB de a lansa trei fonduri bazate pe actiuni si instrumente din pietele dezvoltate ale Europei a fost dezbatuta cu CNVM si s-ar putea materializa curand prin infiintarea unui prim fond", spune Dolea.

Alte noutati ar fi date de tranzactionarea indicelui Bursei de Valori prin cotatii speciale la Bursa Financiar- Monetara si de Marfuri din Sibiu (Quadrant Asset Management si Certinvest doreau sa lanseze cate un fond bazat si pe acest instrument).

„Vom lansa anul acesta cel putin doua -trei noi fonduri, asteptam ca noul regulament sa fie si publicat in Monitorul Oficial pentru a sti pe ce ne bazam", ne-a declarat presedintele Certinvest, Eugen Voicu.

Certinvest, care are patru fonduri pe piata, a decis sa isi asigure promovarea prin intermediul retelei unui mare lant de vanzari de electrocasnice.

Totodata, companii precum KD Investment, au speculat momentul si au decis si ele sa lanseze propriile lanturi de distributie masiva, atat pentru fondurile proprii (KD Maxiumus va fi insotit din toamna de un nou fond diversificat lansat de compania slovena), dar si pentru alte fonduri ce vor apela la aceasta noua retea.

Noi fonduri vor fi lansate si de banci prezente deja pe piata fondurilor mutuale.

BRD (prin Societe Generale Asset management) si BCR (prin BCR Asset management), vor sa mai lanseze cel putin cate un fond diversificat sau bazat pe actiuni fiecare, iar banci care nu au mai fost prezente pe piata cu fonduri, precum Raiffeisen Bank, Banc Post sau Banca Transilvania sau Finansbank vor si ele sa intre pe piata cu noi fonduri.

Ceea ce va deosebi in mod clar fondurile, va fi „distributia" lor pe piata, adica modul in care ele se vor face cunoscute publicului si numarul de locatii unde investitorii vor avea acces la astfel de fonduri.

In plus, piata va avea parte si de o diversificare a serviciilor, spre exemplu prin utilizarea unui card similar cu cel bancar prin care se va putea efectua atat depunerea, cat si retragerea a pana la 80-90% din activele detinute de client intr-un fond. Certinvest, KD Investment sau de BCR Asset Management se gandesc deja la asemenea instrumente de atragere a clientelei.

Problema distributiei s-ar putea rezolva prin noul proiect de regulament. Nu doar bancile si brokerii vor avea dreptul de a distribui unitatile de fond pe piata, ci si alte societati de administrare (SAI) si investitii financiare (SSIF), sau chiar institutii de credit.

Oficialii KD Investment au spus ca au in vedere lansarea de puncte de distributie proprii, care ar putea, asigura si distributia altor fonduri concurente.

Regulamentul fondurilor va fi dezbatut public maine

Singurul impediment in calea lansarii unor noi fonduri mutuale a fost intarzierea cu sase luni a publicarii normelor de reglementare a pietei cuprise in Regulamentul 15. Regulamentul va fi supus unei dezbateri publice vineri, 17 iunie, la cererea Asociatiei Nationale pentru Protectia Investitorilor. Publicarea Regulamentului in Monitorul oficial va avea loc la 1 iulie.

Pe piata exsita la ora actuala 19 fonduri mutuale deschise investitiilor celor interesati, numite si fonduri „deschise" de plasament colectiv, si doua fonduri „inchise." Din cele 19 fonduri deschise, unele au apelat la investitii pe piata monetara, altele, la investitii in obligatiuni sau alte instrumente cu venit periodic fix (certificate de trezorerie).

Cele mai mari randamente au fost insa obtinute de fondurile care au investit in actiuni sau de cele care au combinat inteligent toate investitiile de mai sus in fonduri „diversificate": media randamentelor pe ultimele 12 luni calculata pentru noua fonduri de actiuni si diversificate a fost de 30% in aprilie 2005 - cu mult peste dobanda oferita de banci la depozite, in timp ce media totala a fondurilor deschise a atins 18% pentru aceeasi perioada.