Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, s-a reintors, miercuri noapte, dupa aproape sase luni la Timisoara, acolo unde a fost asteptat de familie. Departe de a-si dori sa traiasca in liniste, il bate acum gandul sa intre in politica, sa infiinteze un partid al muncitorilor.

Desi initial nu a dorit sa vorbeasca cu jurnalistii, motivand ca este „frant de oboseala" si ca vrea sa doarma, pana la urma „Luceafarul huilei" a tinut o conferinta de presa ad-hoc, timp de o ora. Cozma a afirmat, asa cum o facuse si la iesirea din arest, ca nu se simte cu nimic vinovat pentru acuzatiile care i-au fost aduse de-a lungul timpului. „Toti gresim. Si eu am gresit.

Sunt unul dintre putinii oamenii care a acceptat sa mearga la puscarie, decat sa ma vand lor sau sa ma umilesc in fata lor. Cozma nu va fi umilit. Eu nu cred ca in situatia de fata sa fi fost eliberat doar pentru o saptamana. Eu sunt un luptator, sunt un patriot. Nu-mi parasesc tara pur si simplu, de frica nimanui", a declarat emfatic Cozma, citat de Mediafax.

De altfel, a marturisit ca Valea Jiului este - din punctul lui de vedere- un capitol incheiat. „Imi pare rau sa o spun. Relatia dintre mine si Valea Jiului nu mai poate fi aceeasi. Si nu din vina mea, ci din vina lor.

Eu tot ce am facut, am facut pentru binele Vaii Jiului", a precizat Miron Cozma.Unul dintre motivele supararii lui este ca, pe perioada cat a fost in detentie, nimeni din Valea Jiului nu a vrut sa o angajeze pe sotia lui. Cozma s-a plans ca, din aceasta cauza, familia sa a fost nevoita sa se mute din Valea Jiului la Timisoara, pentru ca sotia sa-si poata gasi un loc de munca.

„N-am cerut nimsnui de pomana. Am lasat familiei 38.000 de dolari in cont inainte de a merge la inchisoare. Le-am zis: „Din asta sa aveti sa traitiS", a sustinut Miron Cozma. El a completat ca, dupa ce se vor linisti apele, va pleca la Paris, la organizatia internationala a muncii si nu exclude nici ideea de a-si face un partid al muncitorilor. „Probabil ca voi pleca.

Daca voi pleca, o voi face dupa ce imi voi incheia situatia si imi voi face toate actele. Voi pleca in Acordul International al Muncitorilor, la Paris. Aceasta organizatie in permanenta a luptat pentru punerea mea in libertate", a afirmat Cozma.

Altfel, prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca spera ca Miron Cozma sa nu se stabileasca la Timisoara si a adaugat ca a cerut Politiei locale vigilenta sporita in legatura cu fostul lider al ortacilor. „Am inteles ca avem un nou concitadin de aseara. Cat o fi, pe buna pace si de n-o fi cu banat? Noi nu avem nimic personal cu el.

Cu toate acestea, sper sa nu aiba intentia sa se stabileasca aici. Il avertizez pe domnul Cozma ca Politia Timis va deveni o politie dura, si nu neaparat pentru el", a spus Draganescu. Prefectul a adaugat ca i-a sfatuit pe reprezentantii Politiei locale sa aiba in vedere antecedentele lui Cozma.

Ovidiu Draganescu a adaugat si punctul de vedere personal legat de decizia lui Cozma de a se stabili la Timisoara. „Eu, ca timisorean si ca fost «golan» din Piata Universitatii, evident ca nu sunt de acord sa fie concitadinul meu. Miron Cozma este un personaj al Vaii Jiului si cred ca acolo este locul sau. Eu sper totusi ca prima iubire, Valea Jiului, sa-l atraga inapoi", a mai spus Draganescu.

Victimele mineriadelor contesta punerea in libertate

Asociatia Victimelor Mineriadelor a facut apel la procurorul general al Romaniei sa atace cu recurs decizia prin care Miron Cozma a fost eliberat. Viorel Ene si Constantin Istrate, presedintele, respectiv consilierul juridic al Asociatiei, au demonstrat cu Constitutia Romaniei pe masa, ca eliberarea fostului lider al minerilor este un abuz: "Situatia este unica in analele justitiei romanesti.

Un decret emis de presedintele tarii este cenzurat si declarat nul de catre o judecatorie din provincie".

Ion Iliescu a decis, pe ultima suta de metri a mandatului sau, sa-l elibereze pe Miron Cozma, printr-un act de gratiere individuala. Apoi a revenit asupra deciziei, revocand decretul si trimitandu-l pe Cozma la loc in inchisoare. Cu doua zile in urma, Judecatoria Craiova a decis anularea acelei revocari si, din nou, eliberarea lui Cozma.

Aici a aparut abuzul fata de lege, considera reprezentantii Asociatiei. Actul de gratiere individuala este un act de clementa si apartine in exclusivitate presedintelui Romaniei. El nu intra sub cenzura nici unui organ judecatoresc. Doar cele doua Camere reunite ale Parlamentului pot anula un decret prezidential.

„Fiind un act administrativ, gratierea poate fi oricand revocata de presedinte, cand acesta observa ca a comis o eroare", a mai explicat avocatul Istrate. "Din punctul nostru de vedere, Miron Cozma este un terorist in libertate. Are doar interdictie sa intre in Petrosani si in Bucuresti, in rest el poate parasi oricand tara", a incheiat Viorel Ene. (A.L.P)

Garnizoana Bucuresti „trage" in Iliescu

Jurnalul Garnizoanei Bucuresti ar putea deveni principala proba impotriva lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Fostul presedinte Emil Constantinescu a prezentat, marti seara, in cadrul unei emisiuni televizate, o serie de documente ce demonstreaza implicarea directa a lui Iliescu in mineriada din 1990.

Dintre acestea, jurnalul oficial pe care l-au tinut militarii din Garnizoana Bucuresti in timpul evenimentelor din iunie 1990 ofera cea mai concludenta dovada. Aici sunt consemnate, ora cu ora, ordinele pe care le-a dat Iliescu si care au fost executate de militari.

In jurnal se mentioneaza faptul ca Iliescu i-a informat pe militari ca manifestantii ar fi arborat „drapelul verde, legionar" pe sediul Ministerului de Interne. Ion Iliescu a incercat, in acele zile, sa acrediteze ideea ca fenomenul Piata Universitatii este orchestrat de „forte legionare".

Documentul prezentat de Emil Constantinescu (vezi facsimil) este semnat de adjunctul fostului sef al Marelul Stat Major si se gaseste in arhiva publica a Armatei. (C.R.)