Un studiu realizat de Institutul National de Statistica releva faptul ca doar 2,7% dintre romanii care au devenit patroni in ultimii doi ani au avut, inainte de a dobindi aceasta calitate, functii de conducere. In schimb, aproximativ 60% dintre noii patroni au fost muncitori necalificati, iar 25,1% erau muncitori calificati.

Per ansamblu, 77% dintre romanii care au demarat o afacere in 2003 au lucrat cu bratele. In acest procent intra si muncitorii care au fost disponibilizati din societatile de stat. Situatia de la noi e putin mai buna, din punctul de vedere al educatiei scolare, decit in tarile recent intrate in Uniunea Europeana, unde procentajul de muncitori necalificati este de 58%.

Faptul ca in viata trebuie sa stii sa te orientezi si ca nu e obligatoriu sa te duci la scoala ca sa ai succes in afaceri e dovedit statistic: mai mult de trei sferturi dintre cei care au devenit patroni in 2003 erau, inainte de asta, muncitori.

77% dintre romanii care au demarat o afacere in 2003 erau, inainte de a deveni investitori, muncitori, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) si prezentat ieri la un seminar organizat de INS si cotidianul „Curierul National".

25,1% dintre noii patroni erau muncitori calificati, iar 51,9%, muncitori necalificati. Proportia celor care inainte de a deveni patroni exercitau profesii tehnice este de 20,3, in timp ce doar 2,7% dintre noii patroni au avut, inainte de a dobindi aceasta calitate, functii de conducere.

Desi poate parea paradoxal, situatia de la noi e putin mai buna, din punctul de vedere al educatiei scolare, decit in tarile nou-intrate in Uniunea Europeana. Procentajul de muncitori necalificati este, in cazul lor, de 58%, in timp ce la grupa muncitorilor calificati care au devenit patroni cifra este doar cu putin mai mica decit a noastra - 25%.

Tineri si fara scoala

Este clar deci ca zicala „nu trebuie sa ai scoala ca sa faci bani" este demonstrata statistic. Insa, dupa cum spune Mariana Pietreanu, aceasta realitate nu numai ca nu este un lucru rau, ci dovedeste un nou mod de gindire, adaptat la evolutia societatii. „Cei de acum invata de mici cum sa se orienteze.

Dupa ce isi termina liceul sau chiar scoala generala, se apuca sa faca ce au invatat, daca inainte de asta invatasera o meserie. Daca ei cred ca au un spirit antreprenorial, renunta sa mearga mai departe la scoala si isi deschid o afacere", spune Pietreanu.

Directorul INS a mai afirmat ca in acest 77% intra si muncitorii care au fost disponibilizati din societatile de stat si care se apuca de afaceri, dar a spus ca ponderea lor este mai mica.

28,9% dintre cei care si-au deschis o afacere in 2003 au virste mai mici de 30 de ani, iar alti 29,5% au virste cuprinse intre 30 si 39 de ani.

Dificultati

Totusi elanul nu este singura cheie a succesului. Trei sferturi dintre cei care au inceput o afacere in 2003 se pling de faptul ca intimpina o concurenta mare pe piata, iar 29% dintre ei se confrunta cu „inabilitatea in marketing". Tot trei sferturi spun ca duc lipsa de resurse, iar 37% afirma ca au un acces limitat la credite bancare.

Acest ultim aspect a fost explicat de Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, prin faptul ca „bancile nu finanteaza inovatii sau idei atragatoare pentru fondurile de risc, ci afaceri in care si investitorul vine cu banii lui, afaceri pe baza unui plan fezabil".

In plus, exista si un procent de noi manageri care se pling ca n-au clienti, ceea ce, spus pe sleau, inseamna ca „si-au ratat cariera", pentru ca ratiunea unei afaceri este sa gaseasca pe piata o cerere neacoperita pe care investitorul sa-si plieze oferta.

Statistica nu este suficient de clara aici, aratind doar ca 36,4% dintre intreprinderile create in 2003 sint „fara clienti sau cu clienti care platesc tirziu". Insa lucrurile merg inainte: trei sferturi dintre firmele infiintate intr-un an sint active si anul urmator.