Fluctuatia cursului de schimb, instabilitatea legislativa, birocratia si coruptia sunt principalii factori de care investitorii straini se tem ca le-ar putea afecta negativ profitabilitatea activitatilor din Romania, reiese dintr-un studiu prezentat, ieri, de Gallup Organisation.

Barometrul Investitorilor Straini a fost realizat in perioada 16-31 mai 2005, la cererea Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. Cererea a vizat evaluarea mediului de afaceri din Romania din perspectiva companiilor straine si a fost realizat pe un esantion de 512 manageri din firme care au cel putin 25% capital strain.

Potrivit sondajului, 26% dintre investitorii straini intervievati considera ca profitabilitatea activitatilor din Romania ar putea fi afectata negativ de fluctuatia cursului de schimb.

Pentru 20% dintre companii, instabilitatea legislativa ar putea determina scaderea profitabilitatii afacerilor, in timp ce, pentru 16% si, respectiv, 14%, coruptia si birocratia ar avea efecte negative asupra rezultatelor financiare. Aceste probleme apar si in topul celor mai importante dificultati mentionate de investitorii straini.

Astfel, 10% dintre repondenti au declarat ca principala problema cu care se confrunta firmele pe care le reprezinta este deprecierea monedei nationale, iar acelasi procent de intervievati au indicat birocratia ca obstacol in calea dezvoltarii activitatii lor.

Printre alte probleme identificate de barometru se numara scaderea vanzarilor, reflectata printr-un numar redus de clienti – 8%, problemele cu forta de munca – 6%, legislatia si nivelul taxelor – 4%.

„Puterea scazuta de cumparare a romanilor este reclamata de investitori, deoarece are efect direct asupra vanzarilor. De asemenea, companiile straine acuza faptul ca, din cauza migrarii fortei de munca, gasesc foarte greu oameni calificati", a explicat Alexandru Toth, director de cercetare in cadrul Gallup.

Acesta a explicat ca firmele straine se confrunta cu o multitudine de probleme, barometrul prezentat realizand o sinteza a acestora.

In opinia managerilor intervievati, prioritatea numarul unu a Guvernului in privinta politicii sale tine de fiscalitate – afirma 11% dintre companii, in timp ce aspectele legate de cadrul legislativ sunt mentionate de 10%.

Circa 9% dintre investitorii straini mentioneaza ca stimularea mediului de afaceri ar trebui sa fie prioritatea Guvernului, iar 8% - cresterea nivelului de trai.

„Firmele straine sustin ca exista un potential mare daca se vor realiza anumite modificari care sa stimuleze mediul de afaceri, respectiv reducerea taxelor, a birocratiei si acordarea de facilitati pentru investitori", a spus Toth.

Managerii – optimisti pentru anul care vine

Cu toate acestea, managerii companiilor cu capital strain sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia firmei lor in intervalul de un an care urmeaza. Barometrul arata ca 70% dintre repondenti se asteapta la cresterea vanzarilor si tot 70% la sporirea profitabilitatii.

Numai 9%-10% cred ca profitabilitatea firmei va fi mai scazuta peste un an, iar 17%-18% nu se asteapta la modificari semnificative. „Optimismul investitorilor se datoreaza perspectivei aderarii la Uniunea Europeana, efectelor taxei unice si experientei de pana acum pe piata romaneasca", a mentionat Toth.

Din rezultatele sondajului reiese ca jumatate din firmele straine au inregistrat in ultima jumatate de an atat o crestere a vanzarilor, cat si a profitabilitatii.

Un sfert afirma ca vanzarile lor au ramas cam la acelasi nivel ca acum sase luni, iar aproape o treime afirma acelasi lucru in privinta profitabilitatii.

Un sfert dintre firme au inregistrat, insa, o scadere a vanzarilor in ultima jumatate de an, si aproape un sfert reclama scaderea profitabilitatii.

In ceea ce priveste costurile economice si sociale pe care Romania va trebui sa le plateasca la intrarea in Uniunea Europeana, 26% dintre repondenti s-au declarat destul de ingrijorati. In acest sens, companiile considera ca probleme adoptarea normelor UE si cresterea salariilor in perspectiva aderarii.

Comparativ cu guvernele trecute, actualul Executiv beneficiaza de o imagine mai buna in randul companiilor straine. Peste jumatate din managerii acestor companii percep actualul guvern ca fiind favorabil economiei de piata si mai hotarat atat in ce priveste lupta impotriva coruptiei, cat si in luarea deciziilor.