Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru felul in care inalti ofiteri din conducerea MAI au negociat contractele cu firmele EADS si Bearing Point. Plangerea penala vizeaza nu mai putin de cinci astfel de ofiteri, printre care si fostul secretar de stat al MAI, chestorul-sef Toma Zaharia.

Ca urmare, a fost formulata plangere penala la Parchetul General pentru abuz in serviciu fata de persoanele care au negociat si semnat contractul cu firma Bearing Point, respectiv fostul secretar de stat MAI, Toma Zaharia, chestorul-sef Gheorghe Carp, seful Directiei Generale de Organizare, Planificare Misiuni si Resurse, chestorul-sef Mihai Badescu – fost sef al Directiei Generale Reglementari

Juridice si Contencios, chestul Anton Gagiu – seful Unitatii de Management al proiectului si comisarul-sef Mihai Tatut, fost director general adjunct al Directiei Generale Reglementari Juridice si Contencios.

Firma «minune»

In timpul unei conferinte de presa sustinute ieri, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a precizat ca verificarile in cazul contractelor cu Bearing Point si EADS au evidentiat faptul ca a fost incalcat principiul utilizarii eficiente a banilor publici, iar participantii la negociere au incalcat prerogativele legale conferite de functiile detinute.

El a mai spus ca studiul de fezabilitate realizat de firma Bering Point contine o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera Romane.

In sustinerea acestei declaratii, vin atat depozitiile unor cadre, cat si faptul ca, pe 15 iulie 2004, MAI a incheiat contractul cu Bearing Point, iar a doua zi, studiul de fezabilitate a fost predat partii romane. "Este o firma-minune. Contractul l-a predat dupa 24 de ore. Nu stiu de unde aceasta performanta.

Noi credem ca este o compilatie a mai multor studii existente la minister si realizata cu alta firma", a adaugat Blaga.

De asemenea, ministrul administratiei si internelor a mentionat ca, in ciuda faptului ca Bearing Point a incheiat contractul cu Romania pentru realizarea Studiului de fezabilitate si a Proiectului tehnic, dupa atribuirea contractului, firma germana a notificat ca nu poate realiza decat Studiul de fezabilitate.

Contracte «manarite»

Inca de la inceputul anului, Corpul de Control al Ministerului de Interne a verificat felul in care s-au incheiat contractele de securizare a frontierelor cu EADS, si cel pentru studiul de fezabilitate cu firma Bearing Point. In urma investigatiilor s-au constatat o serie de nereguli.

In privinta contractului cu EADS au fost gasite atat deficiente de fond, cat si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei.

Astfel, grupul european de Aeronautica si Aparare EADS s-a angajat sa furnizeze Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si securizare a frontierei de stat, in baza unui contract in valoare de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 milioane de euro.

Documentul a fost semnat pe 12 august 2004 de Rainer Hertrich, director executiv al EADS, si de Toma Zaharia, secretar de stat in MAI. Comisia europeana a dorit sa se asigure ca programele PHARE incepute in anul 2001 pentru securizarea frontierelor se vor derula in continuare conform graficului si nu au legatura cu contactul EADS.

Modalitatea de incheiere a contractului, precum si clauzele sale de confidentialitate au provocat luari de pozitie ale lui Traian Basescu si ale lui Calin Popescu Tariceanu.

Basescu a declarat, la inceputul mandatului sau, ca Guvernul va analiza toate contractele incheiate fara licitatie, iar firmele carora le-au fost atribuite vor trebui "sa vina la preturile pietei", in caz contrar, respectivele contracte urmand a fi anulate.

Alte conditii, alte preturi...

Pe 17 februarie, cand a fost desecretizat contractul cu EADS, ministrul internelor, Vasile Blaga, a precizat ca se impune o reanalizare a contractului. Imediat dupa aceea, Blaga a spus ca va continua sa deruleze proiectul cu EADS, insa in alte conditii si la alte preturi, totul in urma unei renegocieri a clauzelor contractului.

Pe 26 mai, ministrul administratiei si internelor a anuntat ca EADS a acceptat propunerile partii romane de modificare a contractului incheiat de fostul cabinet, in sensul eliminarii acelor prevederi care se suprapun cu masurile incluse in programele PHARE.

Pe 30 mai, PNA s-a sesizat din oficiu, "referitor la incheierea si derularea contractului privind securizarea frontierei de stat intervenit intre MAI si concernul EADS, efectuand acte premergatoare urmaririi penale pentru a se stabili daca s-au comis fapte de competenta sa".

(Diana Protopopescu, Nicoleta Livezeanu)