Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu s-a plimbat in strainatate de peste2,7 miliarde de lei in trei ani. Din acesti bani, 244 milioane de lei reprezinta diurna pe care demnitarul a primit-o de la institutia pe care o conducea pentru cele 136 de zile pe care le-a petrecut in cele 17 tari.

Stanoiu s-a deplasat de multe ori in state europene, desi, conform actualului ministru Monica Macovei, predecesoarea sa nu a mai discutat cu expertii europeni pe probleme de justitie din 2002.

In 2002 si 2003, excursiile externe ale Rodicai Stanoiu par trase la indigo. Ministrul a facut 16 deplasari in fiecare an, iar 25 de deplasari au fost facute in state comunitare.

Demnitarul a avut insa si deplasari in state exotice, printre destinatiile preferate numarandu-se Brazilia, Mexic sau Argentina. Practic, din totalul zilelor pontate ca ministru, Rodica Stanoiu a petrecut 16% din acest timp peste hotare. Cea mai vizitata tara de catre fostul ministru a fost Franta, unde s-a deplasat de opt ori, iar pe locul doi s-a situat Italia, cu cinci deplasari.

In noua din cele 36 de deplasari, pentru cazarea Rodicai Stanoiu nu s-a platit nimic, semn ca era invitata la o reuniune organizata. In schimb, la capitolul "alte cheltuieli" descoperim sume insemnate. Peste un miliard de lei s-a scurs astfel din bugetul Ministerului Justitiei in 2003 si 325 milioane de lei in 2002.

Cea mai ciudata vizita a demnitarului s-a petrecut in vara anului 2003. Atunci, ministrul s-a dus in America Latina. In data de 31.07.2003 a ajuns in Argentina, unde a stat pana in 4.08.2003 si a cheltuit o jumatate de miliard de lei la capitolul "alte cheltuieli". Trei zile nu se stie unde a fost ministrul, dar pe 7.08.2003 regasim din nou niste deconturi, de aceasta data din Brazilia.

Acolo a stat o saptamana, fiind cazata la un hotel a carei camera pe noapte costa peste 200 de euro. Vizita s-a petrecut cu putin timp inainte ca in Brazilia sa se deplaseze o echipa mare a PSD, care urma sa participe la Internationala Socialista.

Tot in 2003 consemnam si cea mai scumpa vizita a fostului ministru. In perioada 19-22 noiembrie, Stanoiu s-a aflat in Franta. Pentru cele patru zile de cazare la hotel s-au platit 71,2 milioane de lei, ceea ce inseamna ca o camera pe zi la respectivul stabiliment costa 500 de euro. Aceasta risipa s-a petrecut in conditiile in care in Franta exista si hoteluri mai simple.

Ultima deplasare a Rodicai Stanoiu s-a desfasurat in 2004 tot in Franta, numai ca, atunci, pentru cinci zile de cazare, s-au platit numai 40 milioane de lei. O alta deplasare ciudata este cea care a avut loc in Irlanda in 2004. Atunci, cazarea nu a costat nimic, dar pentru transport s-au decontat 507.386.056 de lei, aproape 15.000 de euro.

Respectiva deplasare a fost efectuata pentru numai doua zile si jumatate, care au fost petrecute acolo de Stanoiu. Transportul a fost scump si la vizita din Franta din martie anul trecut, cand pentru acest serviciu s-au platit 84 milioane de lei.