Dezbaterile din cadrul Consiliului de asociere UE-Romania, desfasurate la Luxemburg, au dat posibilitatea ministrului luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, in calitate de reprezentant al presedintiei Uniunii Europene sa abordeze ultimile relatii bilaterale Uniunea Europeana – Romania privind strategia de pregatire pentru aderare, relatiile comerciale, asistenta financiara comunitara, precum si alte subiecte de interes comun.

Din delegatia Romaniei, condusa de ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, au facut parte, Monica Macovei, ministrul Justitiei, Ene Dinga, ministrul integrarii europene, Leonard Orban, secretar de stat, precum si consilieri si experti din Ministerul de Externe.

Discutiile cu reprezentantii Presedintiei europene si cu Olli Rehn, comisarul pentru extindere au durat aproximativ o ora, si s-au concentrat pe problemele ridicate in scrisoarea de avertizare trimisa de Comisia Europeana Guvernului roman.

S-a discutat despre reforma justitiei si continutul celor trei legi adoptate prin angajarea raspunderii guvernamentale in fata parlamentului, despre reforma administratiei publice si capacitatea autoritatilor locale de a folosi fondurile destinate dezvoltarii, precum si despre indicatorii macroeconomici inregistrati la acest moment in Romania.

Jean Asselborn, reprezentantul Presedintiei Uniunii Europene si ministrul luxemburghez al afacerilor externe a declarat ca este multumit de progresele constante pe care Romania le realizeaza in ultima perioada de timp in contextul prepararii pentru aderarea la UE.

Vreau sa subliniez, declara Jean Asselborn, ca Uniunea si Consiliul European isi vor indeplini toate obligatiile asumate daca Romania isi va dovedi in continuare atasamentul fata de obiectivele formulate, in special cele privitoare la justitie si afaceri interne, concurenta si protectia mediului.

Jean Asselborn : In acest spirit, fac un apel la autoritatile din Romania sa-si dubleze eforturile pentru aderare in lunile care vor urma si care vor fi esentiale pentru integrare definitiva, in special in domeniul criteriilor esentiale pentru UE.

Sunt convins ca Romania va intreprinde eforturile necesare in indeplinirea obligatiilor sale pana la 1 ianuarie 2007 iar noi vom oferi intregul suport. Am observat un alt domeniu in care s-au facut progrese evidente, si anume in reforma administratiei publice si a justitiei.

Ministrul Justitiei, doamna Monica Macovei ne-a oferit informatii precise si a raspuns la o serie de intrebari, formulate in special de Olli Rehn, comisarul responsabil de extindere.

Despre obiectul discutiilor reuniunii de la Luxemburg, Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu a declarat : S-a pus accentul foarte mult pe reforma justitiei si am vorbit si despre pachetul de legi care urmeaza sa fie prezentat astazi in parlament, am detaliat care sunt obiectivele noastre precise in materie juridica, incepand cu pedepsirea cazurilor de

coruptie majora, mai ales a celor care au tangenta cu sfera politica si a caror amplificare poate aduce pierderi enorme in cursa noastra pentru integrare europeana, am vorbit si despre reforma administratiei publice si a modului cum putem utiliza cu maxima inteligenta fondurile de pre-aderare.

Un alt subiect a fost discutia pe marginea indicatorilor macroeconomici care sunt chiar mai buni decat indicatorii unor state membre. Ca o paranteza, Olli Rehn face avocatura exemplului de modelului economic de succes pe care il ofera la acest moment Romania.

Discutiile din cadrul Consiliului de Asociere pe tema integrarii prefigureaza dialogul de la sfarsitul acestei saptamani, care va marca in premiera, participarea Romaniei in calitate de observator la summitul Consiliului European din 16-17 iunie de la Bruxelles.

Pentru Deutsche Welle, Victor-Iulian Tuca