Investitiile facute in Romania in baza Legii nr. 332/2001 (privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie), in perioada ianuarie-mai 2005, au atins un volum de 445 milioane USD la un numar total de 39 de proiecte, fata de 31 proiecte in aceeasi perioada a anului 2004, ce au insumat o valoare de 419 milioane USD.

Principalele domenii in care s-a investit (de la intrarea in vigoare a Legii nr. 332/2001) sunt: telecomunicatiile (21.62% din totalul investitiilor), serviciile (14.08%), comertul (11.58%), industria energetica (11.55%), industria constructoare de masini (8.69%), industria metalurgica (5.80%), industria lemnului, celulozei si hartiei (7.63%).

O structurare pe grupe valorice ale acestor proiecte de investitii, ne arata ca s-au inregistrat 5 proiecte de investitii de peste 100 milioane USD, 10 proiecte de investitii cu valori cuprinse intre 50-100 milioane USD, 79 de proiecte de investitii cu valori cuprinse intre 10 si 50 milioane USD iar restul de 284 reprezinta proiecte de investitii situate in limita 1-10 milioane USD.

Firmele care au inregistrat proiecte de investitii cu cele mai ridicate valori, conform Legii nr. 332/2001, in perioada ianuarie-mai 2005, sunt:

- HIPROMA S.A., cu proiecte de construire a doua magazine de tip hypermarket ce vor fi amplasate unul in Bucuresti si unul in Constanta. Valoarea totala a acestor doua investitii este de peste 83,5 milioane USD si vor fi finalizate in a doua jumatate a anului 2006;

- PETROTEL LUKOIL S.A., cu un proiect de investitii localizat in Ploiesti, in valoare de peste 54 milioane USD, in domeniul prelucrarii titeiului, cu termen de finalizare in august 2007;

- MOBIFON S.A. care a investit in proiecte in domeniul telefoniei, in Bucuresti, cu termen de finalizare in decembrie 2006 si cu o valoare totala a investitilor de 40 milioane USD.

Investitiile directe cu un impact semnificativ in economie sunt definite de Legea nr.

332/2001 ca fiind acele investitii cu o valoare care depaseste echivalentul a 1 milion USD, realizate in formele si modalitatile prevazute de prezenta lege si care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.

Aceste investitii pot fi efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.

Investitii Directe

In vederea imbunatatirii climatului de afaceri in Romania si atragerii capitalului strain in economie, autoritatile romane au elaborat Legea nr.332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie.

In conformitate cu aceasta lege, investitiile directe cu un impact semnificativ in economie sunt acele investitii cu o valoare care depaseste echivalentul a 1 milion dolari S.U.A., realizate in formele si modalitatile prevazute de lege si care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.

Aceste investitii pot fi efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar, bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.

Conditii de indeplinit

Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de aceasta lege, este necesar a fi indeplinite urmatoarele conditii:

1). investitiile persoanelor fizice sau juridice de drept privat sa fie realizate dupa intratrea in vigoare a legii;

2). aportul financiar la investitiile cu impact semnificativ in economie sa fie in valuta nationala sau valuta convertibila;

3). sa fie realizate efectiv intr-un termen de maximum 30 de luni de la data inregistrarii statistice;

4). sa nu incalce normele de protectie a mediului inconjurator;

5). sa nu aduca atingere intereselor de securitate si aparare nationala ale Romaniei;

6). sa nu dauneze ordinii, sanatatii sau moralei publice;

Facilitati

In conformitate cu Legea nr.332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie si noul Cod Fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004, investitiile cu o valoare mai mare de 1 milion USD beneficiaza de urmatoarele facilitati:

• exceptarea de la plata TVA a importului de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari, destinate realizarii de investitii, precum si a importului de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive cu conditia obtinerii certificatului de exonerare (v. Titlul VI, cap. XIII, art. 157, alin. 3, lit. a din Codul Fiscal)

• exceptarea de la plata TVA a importului de materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara, stabilite prin norme, si sunt destinate utilizarii in cadrul activitatii economice a persoanei care realizeaza importul, cu conditia obtinerii certificatului de exonerare (v. Titlul VI, cap. XIII, art. 157, alin. 3, lit. b din Codul Fiscal)

• exceptarea de la plata taxelor vamale a utilajelor tehnologice, instalatiilor, echipamentelor, aparatelor de masura si control, automatizari si produse de software, achizitionate din import, care au fost produse cu cel mult un an inainte si nu au fost niciodata utilizate (v. art. 17., alin. 1 din Legea 332/2001)

• deducerea unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie realizate pana la data de 31 decembrie 2006, deducerea calculandu-se in luna in care se realizeaza investitia; (v. Titlul II, cap. VII, art. 38, alin. 13 din Codul Fiscal)

• posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii 5 ani

• utilizarea amortizarii accelerate pentru investitiile realizate, cu exceptia investitiilor in cladiri (v. Titlul II, cap. VII, art. 38, alin. 13 din Codul Fiscal)

• consiliile locale pot hotari scutirea sau reducerea impozitului pentru terenul aferent investitiilor efectuate potrivit Legii 332/2001, pe toata perioada executarii acestora, pana la punerea in functiune, dar nu mai mult de trei ani de la inceperea lucrarilor (v. Titlul IX, cap. XI, art. 286, alin. 6 din Codul Fiscal)

Investitiile realizate in Romania nu pot fi expropriate, cu exceptia cauzei de utilitate publica. Luarea unei asemenea masuri este nediscriminatorie si se efectueaza numai in conformitate cu prevederile legii.

Penalitati

Investitiile realizate in conditiile Legii 332/2001 trebuie mentinute cel putin zece (10) ani, in caz contrar Societatea care a beneficiat de facilitatile acordate fiind obligata sa plateasca impozitele stabilite potrivit legii pentru intreaga durata de functionare a investitiei, precum si majorarile de intarziere a platii taxelor si impozitelor care ar fi trebuit platite in absenta existentei facilitatilor, calculate conform legislatiei in vigoare.

De asemenea, instrainarea de catre investitor a bunurilor pentru care a beneficiat de exceptare de la plata taxelor vamale intr-un termen mai mic de 2 ani de la introducerea in tara sau de la achizitionarea acestora va atrage plata contravalorii facilitatilor de care a beneficiat, precum si majorarile de intarziere a platii taxelor si impozitelor care ar fi trebuit platite in absenta existentei facilitatilor, calculate conform legislatiei in vigoare.