Chiar daca, oficial, liderii europeni, reuniti la Consiliul European, care a debutat ieri dupa-amiaza la Bruxelles, se vor declara in favoarea continuarii procesului de extindere, pauza de reflexie asupra viitorului UE, ceruta insistent de tot mai multi dintre ei, ar putea avea ca efect amanarea cu un an a aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniune.

Scenariul, negativ in ceea ce ne priveste, este sustinut cu argumente de observatorii politici de la Bruxelles. Surse diplomatice, citate de Reuters, afirma ca respingerea Constitutiei europene de catre francezi si olandezi a sporit riscul amanarii Romaniei.

Sprijinul pentru extinderea UE a fost zdravan subminat de rezultatele referendumurilor din cele doua tari, astfel incat procesul de ratificare a Tratatului de aderare pe care l-am semnat in aprilie ar putea fi perturbat. Nici recentul scandal iscat pe marginea bugetului european pe 2007-2013 nu e in favoarea noastra.

Incapatanarea lui Tony Blair de a nu accepta "inghetarea" rabatului britanic se loveste de cea a lui Jacques Chirac, care nu vrea sa auda de diminuarea subventiilor pentru agricultorii francezi, dar si de atitudinea cancelarului Gerhard Schroeder, care a lasat sa se inteleaga ca Germania a cheltuit deja prea mult pentru Europa.

Lupta pentru subventii, mai ales pentru cele din agricultura, se va repercuta nedorit si asupra Romaniei, vazuta de tarile mari producatoare din UE drept o competitoare de temut in acest domeniu. "Acum va fi mult mai greu pentru Romania si Bulgaria sa adere in 2007. Vor trebui sa fie niste mari performeri pentru a realiza aceasta", sunt de parere sursele citate de Reuters.

Iar prima consecinta a inrautatirii atmosferei privind extinderea UE va fi severitatea crescanda a monitorizarii progreselor Romaniei din partea executivului comunitar. O atitudine care lasa deschisa usa speculatiilor potrivit carora orice ar face guvernul de la Bucuresti sau cel de la Sofia, se va gasi o "chichita" in raportul din toamna care sa serveasca drept pretext pentru amanare.

Schroeder: UE trebuie sa-si respecte angajamentele asumate

Paradoxal poate pentru aceia care au remarcat raceala intervenita in ultima vreme in relatiile romano-germane, cel care a aparat aderarea la termen a tarii noastre si a Bulgariei a fost cancelarul Gerhard Schroeder.

Uniunea Europeana trebuie sa-si respecte angajamentele asumate fata de Romania si Bulgaria si sa ofere si altor state din Balcani perspective de aderare, necesare pentru stabilitatea regiunii, a spus Schroeder, ieri, cu cateva ore inaintea deschiderii summitului UE.

"Avertizez impotriva ideii de a spune Romaniei si Bulgariei, cu care am incheiat tratate ca, intrucat referendumurile din Franta si Olanda nu au mers asa cum au sperat europenii, ne pare rau si nu ne putem respecta angajamentele", a declarat cancelarul, atragand atentia asupra consecintelor nefaste ale unei asemenea atitudini.

Revenirea la vechiul nationalism, dar mai ales pierderea oportunitatilor economice ar atrage dupa sine si mai multe probleme in Europa si, pe cale de consecinta, in Germania, e de parere Schroeder. Iar acelora care se declara ingrijorati de costurile extinderii, cancelarul le-a reamintit in primul rand cheltuielile anuale ale tarii sale pentru mentinerea pacii in Balcani.

Incercand sa sensibilizeze urechile Bruxellesului cu aprecierea, altfel corecta, ca "libertatea e mai ieftina", Schroeder a pledat de fapt cauza Croatiei. A carei integrare, dorita de Germania, ar putea fi amanata cine stie cat timp, daca tari precum Romania si Bulgaria, care au deja un tratat semnat, se vad puse sub semnul intrebarii.