Care este legatura dintre reteaua serviciilor secrete romane, provenite din fosta Securitate, si reteaua Didier Julia, aparuta in afacerea Aubenas?, se intreaba ziarul francez „Le Figaro". Raspunsul: legaturile lor cu fostii membri ai partidului Baas irakian, condus in trecut de Saddam Hussein.

Atit unii, cit si ceilalti au in comun faptul ca au avut relatii foarte strinse cu fostii partizani ai liderului irakian.

La Bucuresti, reactivarea vechilor amicitii mostenite de pe vremea Securitatii a permis stabilirea legaturii cu rapitorii pentru obtinerea eliberarii celor trei jurnalisti romani, detinuti aparent in acelasi loc cu jurnalista franceza Florence Aubenas si ghidul ei irakian, noteaza „Le Figaro". De-a lungul anilor ,70 si ,80, Securitatea a creat o retea solida de relatii cu lumea araba.

Romania a primit citeva sute de mii de studenti arabi. O parte din acestia au fost recrutati sau formati de fosta politie politica comunista. Tocmai de aceea, in timpul Revolutiei din decembrie 1989, se vorbea despre „teroristii arabi ai lui Ceausescu", care trageau in multimile de manifestanti.

Regimul lui Nicolae Ceausescu s-a ocupat, de altfel, cu sustinerea extremistilor arabi. Securitatea a pus tabere de antrenament la dispozitia teroristului international Carlos „Sacalul" si a diverselor grupari palestiniene. Legaturile privilegiate ale Romaniei cu tarile arabe, printre care si Irakul, condus de Saddam Hussein, a dus la schimburi intre serviciile secrete respective.

Trezirea „cirtitelor"

Infiltrati in serviciile secrete sau militare din tarile lor de origine sau reconvertiti in afaceristi arabi in Romania, aceste „cirtite" au fost reactivate de presedintele Traian Basescu in timpul crizei ostaticilor.

Aceasta informatie a fost confirmata agentiei France Presse de catre un expert apropiat de serviciile de informatii, potrivit caruia „fostii studenti nu au reactionat in prima instanta" la semnalele autoritatilor romane, aflate in cautarea unui „canal de comunicare" cu rapitorii celor trei jurnalisti.

„A fost luata atunci decizia de a se identifica agentul care recrutase fiecare dintre acesti studenti, cu scopul de a se reactiva fostele retele. Masura a dat roade si, pornind din acest moment, am inceput sa primim informatii", a precizat aceeasi sursa, citata de AFP.

Potrivit expertului, unul dintre agentii de informatii a permis Bucurestiului sa afle ca Florence Aubenas si ghidul ei irakian sint detinuti in acelasi loc cu jurnalistii romani.

Drumul Damascului

Chestionati de jurnalisti cu privire la un eventual rol al Damascului in eliberarea jurnalistilor romani, Traian Basescu si ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu au pastrat o tacere politicoasa, cu un suris complice pe buze. Marti seara, pe canalul France 3, premierul roman Calin Popescu-Tariceanu a confirmat ca serviciile secrete romane si franceze au lucrat intr-o „strinsa colaborare".

Fosti membri ai partidului Baas arab socialist condus de Saddam Hussein, retele din umbra si in spatele tuturor acestor lucruri, Siria. La Paris, pistele par asemanatoare. In ciuda lipsei de dovezi, Damascul a fost mereu suspectat ca joaca un rol echivoc in rapirea jurnalistei franceze.

In ce priveste conotatia baasista, aceasta nu a fost niciodata mai actuala decit acum, o data cu reactivarea retelei Julia.

„Filiera franceza": Julia si prietenii sai

Declaratiile lui Florence Aubenas au facut oarecum lumina in privinta rolului jucat de deputatul francez Didier Julia, al carui anturaj intretine contacte cu mediile fostului regim irakian. Potrivit lui Aubenas, seful rapitorilor i-ar fi spus ca a vorbit „de doua ori direct la telefon cu Didier Julia".

Nici unul dintre actorii dramei nu a negat aceasta implicare, nici participarea asa-numitului „K.", un franco-tunisian care face parte dintre colaboratorii lui Didier Julia. „Eu am fost cel care l-am luat la minister", afirma deputatul.

Cine este misteriosul domn K.? Saptaminalul „Le Point" afirma ca este vorba despre Karim Guellaty, autor al unor lucrari specializate in informatica, dar si al unei carti despre dreptul musulman. Karim Guellaty neaga ferm aceasta speculatie. „Le Point" mai asigura ca detine numele si celui de-al doilea colaborator al lui Didier Julia, citat sub initiala „J" intr-o ancheta a ziarului „Liberation".

Este vorba despre Khaled Jassem, „un comerciant de legume franco-irakian" care „s-ar fi bucurat de excelente contacte familiale in mediile militare irakiene".