Cristi Chivu, titular la echipa sa de club, a incheiat un sezon dezamagitor pentru gruparea romana. Cupa Italiei era singurul trofeu care ar fi salvat un an negru pentru AS Roma, echipa care a trebuit sa lupte pentru evitarea retrogradarii, terminand in cele din urma pe locul 8 in Serie A, la 4 puncte de cea de-a doua retrogradata, Brescia.

Internazionale Milano a intrat in posesia celei de-a patra Cupe a Italiei din istoria clubului, dupa o pauza de 23 de ani de la ultimul astfel de trofeu.

Echipa antrenata de fosta glorie a Samdoriei si a lui Lazio din anii ‘90, Roberto Mancini, si-a asigurat un avantaj relexant inca din prima mansa a finalei, chiar pe Stadio Olimpico din Roma, unde a invins cu 2-0 prin reusitele fotbalistului de 100 de milioane de euro al lui Inter, „tancul" Adriano.

In acea partida Cristi Chivu a fost cel mai bun jucator al lui AS Roma reusind sa-l anihileze printr-un plasament inteligent pe adversarul direct, nigerianul Obafemi „Oba-gol" Martins. Nici in returul de pe Giusseppe Meazza romanul nu s-a miscat rau in fata unei echipe a Interului (fara Adriano, plecat la Cupa Confederatiilor) care a jucat cu motoarele la turatie minima.

Cu avantajul luat la Roma, Interul a jucat la conservarea rezultatului si, cum Totti era cu gandul la nunta din week-end cu fotomodelul Ilary Blasi iar Cassano se gandea la transferul la Real Madrid, meciul se indrepta catre o remiza.

Soarta finalei s-a decis in repriza a doua cand veteranul Sinisa Mihajlovic, unul dintre cei mai buni executanti de lovituri libere din lume, a inscris magistral aducand-o pe Inter in avantaj.

Unul decisiv, de trei goluri per total. Sarbul Mihajlovici se afla la finalul carierei, Roberto Mancini dorindu-si-l ca inlocuitor al acestuia din sezonul urmator chiar pe Cristi Chivu. Pana la final s-a mai consemnat doar eliminarea lui Leandro Cufre de la romani si schimbarea lui Cristi Chivu in minutul 79 al partidei.

Internazionale Milano incheie promitator acest sezon in perspectiva atacarii Ligii Campionului si a campionatului italian la anul. Roberto Mancini a alcatuit o echipa echilibrata care incepe, dupa mult timp, sa obtina rezultate.

Cu un presedinte demn de orice ilustrare a pasiunii si a decentei in fotbal, in persoana lui Massimo Moratti, Internazionale Milano a regasit sub ochiul tactic al lui Mancini dozajul potrivit pentru imbinarea bucuriei fotbalului cu pragmatica rezultatului.

Inter este un club al superlativelor: cele mai putine infrangeri in Serie A in acest sezon (doar doua), cele mai multe egaluri in Serie A in acest sezon in Serie A (17!!), cel mai scump atacant al lumii (Adriano, ofertat de Chelsea pentru 100 de milioane de euro), cel mai bine platit jucator al lumii (Alvaro Recoba), cel mai bun club al Europei in clasamentul pe puncte al UEFA.

Acest alai al superlativelor exista la Internazionale de mai multi ani, ceea ce lipseste sunt trofeele. Oficialii clubului au declarat dupa castigarea Cupei Italiei ca ghinionul s-a spart si perioada suferintei pentru fani s-a incheiat. „Este o victorie importanta pentru viitor", a conchis Massimo Moratti.