Adrian Nastase se bucura de sprijinul UDMR si al Partidului Conservator (PUR) la functia de presedinte al Camerei Deputatilor, demersul de ieri al liberalilor si al democratilor de a crea procedurile pentru indepartarea liderului PSD devenind pentru moment imposibila.

Neintelegerile si loialitatile duplicitare ale UDMR, PC (PUR) si PRM au iesit la iveala ieri, in timpul dezbaterilor din Comisia pentru modificarea Regulamentului camerei Deputatilor, condusa de Ioan Bivolaru (PSD).

Totul incepuse cu o seara inainte, cand, la intalnirea reprezentantilor coalitiei, PNL si PD au esuat in tentativa de a-i convige pe udemeristi si conservatori sa sustina inlocuirea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu, din functie.

Deputatii Uniunii si ai Partidului Conservator au refuzat prelungirea discutiilor pana la epuizarea ordinii de zi. Asadar, membrii comisiei au discutat ieri peste o ora si jumatate pe marginea unui articol care facea referire la situatia parlamentarilor independenti.

Practic presedintele comisiei, deputatul PSD Ioan Bivolaru a reusit sa traga de timp, intorcand pe toate fetele articolul 13 astfel incat dezbaterile sa nu ajunga la spinosul articol 25, referitor la revocarea presedintelui Camerei.

Dupa ce intr-un sfarsit subiectul parlamentarilor independenti din articolul 13, in care au ramas cantonati membrii comisiei, a fost epuizat, Cozmin Popp (PD) a propus prelungirea programului. Fara succes insa, propunerea sa fiind votata doar de Mircea Iustian de la PNL si de Olguta Vasilescu de la PRM. Reprezentantii PSD, PC, UDMR si ai minoritatilor au votat impotriva prelungirii programului.

Cea mai vehementa a fost Liana Dumitrescu (Uniunea Macedonenilor) care a anuntat ca programul Camerei Deputatilor incepe luni la ora 14.00 si se termina joi la ora 12.00. La randul lor, conservatorul Bogdan Ciuca si udemeristul Attila Varga si-au motivat votul spunand ca au altceva de facut.

Votul PRM are legatura cu declaratia recenta a lui Corneliu Vadim Tudor, care considera ca la originea scindarii partidului sau, petrecuta o data cu plecarea a jumatate din deputatii partidului impreuna cu Corneliu Ciontu, ar fi de fapt Adrian Nastase. Vadim Tudor a anuntat ca nu-l mai sprijina pe liderul PSD pentru aceasta functie si va vota in favoarea indepartarii lui din fruntea Camerei.

Nu acelasi lucru a spus si despre Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului. In acelasi timp, Nastase a devenit vehement impotriva lui Vadim Tudor. La recentele sale aparitii televizate, ultima consumandu-se cu o seara in urma, Nastase l-a atacat pe liderul PRM ca niciodata pana acum, negarea ca s-ar fi aflat in spatele spargerii PRM fiind insotita de epitete dure la adresa presedintelui PRM.

In aceste conditii, importante devin nu doar voturile UDMR si PC (PUR), ci si ale deputatilor care l-au urmat pe Ciontu in afara PRM. Or, gruparea Ciontu pare sa-si negocieze voturile cu ambele tabere, miza fiind permisiunea de a fi legitimat grupul sau de parlamentari independenti ca fiind popular. Pana acum, si Puterea, si PSD s-au opus infiintarii grupului.

In ciuda piedicilor puse de colegii de coalitie, aliatii nu se dau insa batuti. Intentia liderilor coalitiei guvernamentale de a-i debarca pe Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase din conducerile celor doua camere ale Parlamentului si-a gasit instrumentul de punere in aplicare printr-o propunere a democratilor de a convoca o sesiune extraordinara care ar putea incepe la 1 iulie.

Liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a spus ieri ca la nivelul coalitiei se pune problema prelungirii activitatii legislativului daca vor exista restante.

Radulescu a spus ca in acum la Camera Deputatilor exista 70 de proiecte de lege care asteapta sa fie dezbatute. UDMR insa a anuntat deja, prin intermediul liderului sau, Marko Bela, ca singura ratiune pentru care ar vota in favoarea convocarii sesiunii extraordinare a Camerei Deputatilor este dezbaterea unor legi necesare integrarii in UE.

Detronarea lui Nastase si Vacaroiu nu e prioritatea UDMR

Schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului nu reprezinta prioritatea Uniunii pentru aceasta aceasta sesiune parlamentara.

„Nu am spus ca nu trebuie sa schimbam Regulamentul, ca nu trebuie sa ne g?ndim la schimbarea celor doi presedinti, dar nu este prioritatea lunii iunie", a declarat Marko Bela, precizand ca actuala guvernare ar trebui sa se aplece mai curand asupra chestiunii implementarii proiectelor de lege care fac obiectul asumarii raspunderii de catre Executiv. (M.V.)

PSD ataca PD, nu si PNL

PSD denunta intentia Partidului Democrat (PD), enuntata de liderul interimar Emil Boc, de a impune un calendar pentru „preluarea definitiva a puterii" at?t la nivel local, c?t si la nivelul conducerii Camerelor Parlamentului. Intr-un comunicat, PSD afirma ca „pofta de putere" il impinge pe juristul Emil Boc la „nesocotirea crasa" a prevederilor constitutionale.

PSD considera ca liderii Camerelor sunt alesi pe perioada intregului mandat, asemenea presedintelui Romaniei. Comunicatul PSD nu se refera si la PNL, partid care, de asemenea, sustine public, inclusiv prin vocea premierului Tariceanu, inlocuirea lui Nastase si Vacaroiu.