Promisa sanctionare a lui Antonie Iorgovan nu a mai avut loc. In urma sedintei Comisiei de Arbitraj, senatorul s-a ales doar cu un avertisment ultimativ in cazul in care ar mai face declaratii fara avizul comisiei din care face parte.

Salvarea sa de la suspendarea din pozitia de prim-vicepresedinte al Comisiei si chiar din partid, asa cum fusese promisa de conducerea PSD, are legatura cu invinuirea lui Iliescu in dosarul „Mineriada". Cum Iorgovan s-a oferit sa-i fie aparator, partidul a convenit ca nu ar da bine la public sanctionarea avocatului acestuia. Motivul a fost utilizat chiar in sedinta comisiei.

Asa se explica de ce Iorgovan a inaltat un imn de slava lui Iliescu, de vreme ce ii datora din nou izbavirea. Iorgovan l-a numit pe Iliescu „parintele patriei" sau „un lider istoric", dovedind ca si-a intrat pe deplin in rolul de avocat.

Senatorul a recunoscut in rest ca pozitia sa fata de conducerea partidului s-a schimbat si ca va avea de acum inainte relatii excelente cu aceasta. El a acceptat sa nu-si mai dea cu parerea dupa bunul sau plac si sa se abtina de a participa la ancheta in cazul Hayssam.

Presedintele Comisiei de Arbitraj, Cristian Diaconescu, a declarat ca singurul caz de incompatibilitate al lui Iorgovan este pe cazul Hayssam. El a invocat nestiinta cu privire la comunicatul Biroului National al Comisiei de Arbitraj prin care era suspendat Iorgovan ca si cand nu ar fi stiut despre ce este vorba.

Cat despre ancheta asupra lui Hayssam, raportul comisiei va fi prezentat in doua saptamani, a mai spus Diaconescu, dar fara votul lui Iorgovan pe raportul final. Si lui Ion Iliescu i s-a intins o mana binevoitoare la necaz.

PSD a iesit puternic la atac acuzand un atac politic la adresa lui Iliescu prin invinuirea acestuia si, mai mult, i-a oferit fostului presedinte conducerea Institutului Social-Democrat „Ovidiu Sincai".