Pretul fortei de munca din sectorul IT va creste cu aproximativ 60 de procente in urmatorii doi ani, sustine Alexandru Borcea, presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES). "Exista mai multe forte care preseaza asupra pretului fortei de munca. In primul rand, apropiata aderare la Uniunea Europeana va conduce la majorarea preturilor cu 30 pana la 35 la suta.

Aceasta tendinta s-a observat si la celelalte state noi membre ale UE, in care dupa aderare preturile dar si salariile au crescut cu acest procent", a precizat Alexandru Borcea. In opinia reprezentantului ARIES, ceilalti factori care vor determina cresterea pretului pentru forta de munca din IT vor fi majorarea investitiilor straine si cresterea economica a Romaniei.

Si asta pentru ca, in medie, salariile oferite de companiile straine sunt cu 40 - 50 la suta mai mari decat cele oferite de firmele cu capital autohton, dupa estimarile celor din bransa.

Ucraina si Moldova, mai "periculoase" decat India si Pakistan

Majorarea semnificativa a salariilor din IT va scadea competitivitatea tarii noastre in lupta pentru investitorii straini. Cei mai puternici concurenti nu sunt, in opinia oficialului ARIES, tari precum India si Pakistan, ci mai ales vecinii nostri de la est, Ucraina si Moldova.

Acestia creeaza presiuni reale prin preturile mai mici ale fortei de munca si ofera o pregatire similara cu a specialistilor romani. "La noi, ora de munca se recompenseaza cu aproximativ 15 euro, pe cand in Ucraina ea costa doar 13 euro", afirma Alexandru Borcea, subliniind faptul ca pentru a supravietui va fi nevoie de mai multa valoare adaugata.

"Suntem nemultumiti de faptul ca nu prea exista produse romanesti cunoscute in afara granitelor, in afara de domeniul produselor antivirus. Singura solutie pentru a depasi aceasta situatie este investitia in proprietate intelectuala, adica in creatii originale, inovatoare, si nu in realizarea de proiecte dupa specificatii externe", considera presedintele ARIES.