Leul nou va avea putere de circulatie incepand cu 1 iulie 2005, ne reaminteste Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Bancile comerciale romanesti au cerut si au obtinut un ragaz de doua zile, pentru a „digera" schimbarea. Astfel, joi, 30 iunie si vineri, 1 iulie au fost declarate zile nebancare, in care bancile nu lucreaza cu publicul.

Cel putin pentru o zi, cardurile emise de bancile comerciale nu vor putea fi folosite nici pentru a scoate bani din bancomate, nici pentru plati cumparaturile la comerciantii care au instalate POS-uri. Bancomatele din Romania nu vor functiona pe 30 iunie, cel putin 24 de ore, pentru ca leul nou (RON) sa poata fi pus in circulatie, spun bancherii.

Acest ragaz va permite bancilor sa-si adapteze aplicatiile informatice si sistemele de operare cu carduri,explica acestia. Nici operatiuni la ghiseu nu vor putea fi efectuate in aceasta perioada. Trecerea la noua moneda ii va afecta si pe romanii care calatoresc in strainatate.

Ei nu vor putea plati hotelul sau masa la restaurant cu cardul, cel putin pe 30 iunie, pe un interval de minimum 24 de ore, pentru ca implementarea noilor solutii informatice afecteaza intregul sistem de carduri, avertizeaza Cornel Cojocaru, oficial al Bancii Comerciale Romane (BCR).

„Cei care se afla in strainatate si au carduri de plata emise de Banc Post nu le vor putea folosi incepand de la ora 10 din dimineata zilei de joi 30 iunie, pana vineri, 1 iulie la ora 11 dimineata, deoarece sistemul care coordoneaza cardurile va fi oprit pentru modificari", a precizat pentru „Averea" Liliana Ciobanas, oficial al bancii.