Dupa ce s-a trecut de la creditul cu buletinul la cel cu fluturasul, comerciantii au inventat si imprumutul „la mica intelegere". Este un sistem de rate care nu necesita girant sau acte si in care nu se percepe dobinda. Se vind, in felul acesta, de la haine de lux, pina la ciini si morminte.

Nevoia tot mai mare de imprumuturi a romanilor, cumulata cu conditiile tot mai permisive ale Bancii Nationale privind creditele de consum si mai ales cu ingeniozitatea institutiilor financiare si a retailerilor, face ca la ora actuala categoria de produse care se pot cumpara in rate sa fie extrem de generoasa.

Nu mai este de mult ceva neobisnuit sa cumperi in rate, de la mici obiecte de uz personal la autoturisme sau apartamente. Modelul creditelor a prins la fel de bine si la micii comercianti, producatori sau prestatori de servicii. Singura diferenta consta in faptul ca aceste categorii de retaileri nu lucreaza cu banci, ci la mica intelegere. Mai mult, nu percep dobinzi si nici garantii. Totul se bazeaza pe incredere.

Lux in rate

Impatimitii hainelor de blana care nu dispun de sume mari de bani, dar care doresc cu orice pret sa-si faca acest moft, au posibilitatea sa-si cumpere produsul la care rivnesc si in rate.

Au la dispozitie doua posibilitati: fie apeleaza la o banca pentru a obtine un credit pentru nevoi personale, beneficiind in acest sens de sprijinul comerciantului, fie negociaza cu vinzatorul un avans si numarul de rate in care trebuie sa se achite de datorie. „De obicei, se da ca avans o suma la care sa nu se renunte prea usor, de 10-20%.

Restul se achita, de obicei, in doua-trei rate, produsul fiind ridicat in momentul in care se achita toti banii", ne-a povestit Daniel Margarit, directorul unei societati care comercializeaza haine de blana in rate.

Magazinul ofera si posibilitatea creditarii prin BCR sau oricare alta banca, la alegerea clientului. Patronul sustine insa ca nu a avut nici o cerere de creditare prin intermediul institutiilor financiare. „Numarul celor care au cumparat in rate este destul de mic. In general sint clienti care aleg produsele mai ieftine, care isi fac in acest fel un plan de investitie.

Pe viitor vom imbratisa si alte sisteme de creditare", a mai spus Margarit, care sustine ca de obicei romanii isi aleg hainele in timpul verii, astfel incit in sezonul rece sa termine deja cu plata ratelor. Pretul unei haine de blana poate varia intre 200 de euro si citeva mii de euro.

Loc de veci cu plata in rate

Dupa acelasi sistem utilizat de vinzatorii de haine de lux, romanii isi pot asigura si locul de veci, fara dobinda si fara garantii. Piata se pare ca este chiar foarte aglomerata. „Este o concurenta foarte mare pe piata, majoritatea oferind acest sistem in rate. La noi, marea majoritate a clientilor platesc cel putin in doua rate, un avans si cind terminam lucrarea.

Riscul ni-l asumam noi", ne-a spus Adrian Stroe, patronul unei societati care ofera servicii funerare. Pina acum, Stroe nu a avut probleme cu rau-platnicii.

Sistemul ratelor este practicat si in industria obiectelor pretioase. In aceasta zona insa, afacerile sint aproape intotdeauna la negru. „Se gasesc bijuterii in rate numai la comerciantii care umbla prin diverse institutii in cautare de clienti. Sint bijuterii aduse la negru din import.

In rest, in magazinele specializate nu se vinde in rate, pentru ca produsele se adreseaza persoanelor cu venituri mari", ne-a spus Mihail Pacioianu, presedintele Patronatului din industria bijuteriilor. Potrivit acestuia, piata neagra a bijuteriilor este estimata la peste 50%. Nu in ultimul rind, in rate se vind si ciini.

Ratele si cash-ul impart piata in doua

In magazinele de electronice si electrocasnice care ofera sisteme de creditare, ratele sint in continuare destul de populare. Raportul dintre cumparaturile cu bani in mina si cele prin sisteme de creditare depinde insa foarte mult de natura magazinelor sau de zona unde sint amplasate acestea. „In medie, 65% dintre cumparaturile Altex si Mediagalaxi se fac in rate.

Proportia difera insa in functie de tipul de magazin. In Mediagalaxi, care se adreseaza unui public cu venituri mai mari, se cumpara in rate in proportie de 50-55%. In schimb, in magazinele Altex, ponderea ratelor ajunge la 65-70%", sustine Dan Craciun, director de credite in cadrul Altex. Potrivit acestuia, vinzarile in rate vor fi inlocuite in curind de cardurile de credit.

In lanturile de magazine Flanco, raportul dintre platile in rate si cele cu bani in mina este de 1 la 1. „Apare o crestere a cumparaturilor bazate pe plata integrala. In momentul de fata, achizitiile in rate sint putin peste 50% din totalul vinzarilor", apreciaza Marius Ghenea, director general in cadrul Flanco.

Potrivit acestuia, „o perioada de timp se va mentine un echilibru", evolutia ulterioara depinzind foarte mult si de miscarile pietei financiare si, in special, de nivelul dobinzilor.

Restante de 2,2 milioane de euro

La finele lunii mai, conform datelor Biroului Roman de Credit, numarul romanilor cu restante la mai multe banci se ridica la 23.000. Dintre acestia, marea majoritate, mai precis 18.500, sint datori la doua institutii financiare. De asemenea, 3.600 dintre rau-platnici au datorii la trei banci. Nu in ultimul rind, exista si o persoana cu restante la 10 banci.

Numarul total al persoanelor care se afla in baza de date a Biroului de Credit este de 484.000. Valoarea totala a restantelor curente se ridica la 2,2 milioane de euro.

Iei benzina acum, platesti la leafa!

Spre sfirsitul anului, sistemul Fill &Go, practicat de benzinariile Rompetrol, prin care clientii, persoane juridice, pot alimenta si pot plati mai tirziu, va fi extins si la persoanele fizice. Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, spune ca acest serviciu, utilizat mai ales de transportatorii cu flote mari, a crescut cu 50% vinzarile statiilor care il ofera.

Prin extinderea la persoanele fizice inseamna ca oricine poate alimenta si poate plati mai tirziu, de exemplu in ziua de salariu. Patriciu nu a spus cum se va asigura in fata riscului de neplata.